"Аферата КТБ: Василев и сие отмъкват и "Дунарит" под носа на държавата" е заглавиe от в. "Труд"
Предприятието е придобито огромни кредити от КТБ през фирми бушони без обезпечение с активите му към банката
Стана ясно, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет на свое заседание миналата седмица е отнел временно лиценза на „Дунарит" АД за износ, внос и трансфер на оръжия.
Според депутати от комисията по отбрана в Народното събрание Междуведомственият съветът е отнел лиценза, тъй като е поискал документи за собствеността на компанията и е определил двумесечен срок да му бъдат предоставени.Това не е било направено.
Според синдикатите мотивът на Междуведомствения съвет бил „нарушена икономическата стабилност и надеждност", но същият бил „смехотворен", тъй като било ясно на всички, че дружеството реализирало годишна печалба от над 10 млн. лв. Цитиран от няколко медии, изпълнителният директор Кръстю Кръстев дори заявява, че „от 10 г. нямаме задължение нито към персонала, нито към държавата. Всяка година имаме 34-35 милиона печалба".
Прочети още от в. "Труд"

"Борисов пое курс към пълна чистка в МВР" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Румяна Бъчварова, социолог без никакъв опит в сектор "Сигурност", се оказа консенсусната фигура, с която премиерът Бойко Борисов и управляващото мнозинство ще се опитат да излязат от кризата, в която изпаднаха след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Лично Борисов се появи вчера в парламента, за да съобщи изненадващата си номинация за нов МВР шеф. От парламентарната трибуна той поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Така с 24 часа закъснение Борисов на практика направи това, заради което подаде оставка Вучков. Очаква се кандидатурата на Бъчварова да бъде гласувана от НС днес. Ще я подкрепят всички групи без БСП, ДПС и "Атака".

Голямата въпросителна обаче е дали Лазаров и Писанчев ще се подчинят на искането на Борисов. Премиерът вчера смекчи апела си със суперлативи по техен адрес и като подчерта значението на двамата за стабилността на държавата. По адрес на шефа на ДАНС Борисов дори подчерта, че е получил много висока оценка от ФБР и английските спецслужби.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Спират парите на болниците за нелегални пациенти" четем на първа страница във в. "Монитор"
Националната здравноосигурителна каса няма да плаща за приети пациенти без електронна регистрация, припомниха от финансовата осигурителна институция. Приемът и изписването от болница на всеки пациент ще бъдат отчитани в единна регистрационна система от 1 април. От касата предупредиха, че всички лечебни заведения трябва да имат системата от следващия месец, в противен случай лечението на пациенти, които не фигурират в електронния регистър, няма да им бъде заплащано. Целта е да бъде завишен контролът над хоспитализациитеи да се избегнат злоупотреби, които ощетяват финансово касата. Данните за приема и изписването на пациенти ще се следят в реално време в НЗОК. При приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата личен документ.
След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в централното управление на НЗОК. Цялата процедура ще отнема няколко секунди. При напускане на лечебното заведение пациентът отново ще трябва да представи документ, за да се регистрира изписването му.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Кунева поискала от премиера МВР, вместо това губи ресора и като вице", пише в. „24 часа"
Вицепремиерът от Реформаторския блок Меглена Кунева също е имала амбиции да оглави МВР след оставката на Вучков. Според запознати тя дори казала на Бойко Борисов, че може да се справи със задачата. МВР обаче е сферата на ГЕРБ според коалиционното споразумение, въпреки че досега Кунева го надзираваше като силов вицепремиер.
След избирането на Румяна Бъчварова за министър МВР ще премине от ресорите на Кунева към тези на Бъчварова. Останалите силови ведомства - отбраната и правосъдието, остават при нея. Най-важно било правосъдното ведомство, за да наблюдава реформата и докладите на ЕК.
Прочети още от в. „24 часа"

"ЕЦБ започва печатането на пари на 9 март", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне програмата си за изкупуване на държавни облигации в понеделник, 9 март, съобщи президентът на институцията Марио Драги. Решението да се започне количествено облекчаване - печатане на пари, по модела на централните банки в САЩ, Великобритания и Япония беше обявено в края на януари. Целта на тези мерки е да се стимулира икономическият растеж и да се повиши инфлацията, която се задържа на опасно ниски нива и създава опасност еврозоната да изпадне в дефлационна спирала.

"На 9 март ще стартираме покупките на деноминирани в евро ценни книжа от публичния сектор на вторичния облигационен пазар. Също така ще продължим покупките на обезпечени с активи ценни книжа от частния сектор, които започнахме през миналата година", заяви Драги след заседанието на управителния съвет на банката, на което беше решено лихвите да бъдат оставени на рекордно ниските си нива. ЕЦБ ще купува облигации за 60 млрд. евро месечно, като програмата ще продължи най-малко до септември 2016 г. Така общата сума, която ще бъде инжектирана във финансовия сектор на еврозоната, ще надхвърли 1.1 трлн. евро.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Кадифената ръкавица на Бойко", извежда на първа страница в. "Стандарт"
"Царицата на Бойко поема МВР". Така депутати коментираха решението на премиера Бойко Борисов да предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за наследник на поста на Веселин Вучков. "Наричаме я Царицата на Бойко, защото тя е последният му коз, най-силният му и верен човек", разкриха депутати.
Румяна Бъчварова бе началник на политическия кабинет на Борисов, когато Генерала бе на власт. Родена е на 13 март 1959 г. в град Шипка, има дъщеря и син. Преди да влезе в политиката, Бъчварова бе управител на социологическа агенция. Завършила е Софийския университет "Св. св. Климент Охридски" със специалност социология. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.
Бъчварова бе човекът, който води всички преговори с партиите, подкрепящи кабинета "Борисов" 2. "За съставянето на правителство тя говореше малко, но свърши най-тежката задача", твърдят още депутатите, работещи с Бъчварова. За нея казват още, че празнословието й е чуждо. Отнася се към думите с уважението, което заслужават. Има характерен навик: преди да отговори на въпрос, се замисля за секунди и често изстрелва само една дума. Попадението обикновено е в десетката.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Държавата може да вземе част от новия външен дълг още този месец", пише в. "Капитал Daily"
Следващият транш от външен дълг, който ще изтегли България, може да бъде взет още през март. Подготовката за него е в напреднала фаза и вече са определени дати за роудшоуто (срещата с потенциални инвеститори), на което ще бъде проучен интересът към новата емисия български еврооблигации. По информация на агенция "Ройтерс", потвърдена и от източници на "Капитал", представянето е насрочено за периода 16 - 18 март в пет европейски финансови центъра: Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж. Практиката е емисиите да се пласират в рамките на седмица-две след роудшоуто. Все още няма официална информация за размера на подготвяния евробонд, нито за срочността му, но според експерти от финансовите пазари е най-подходящо България да предложи книжа за 1-1.5 млрд. евро в диапазона 5-7 години. Съществува и възможност при висок интерес от страна на инвеститорите да се пристъпи към изтегляне на цялото количество външен дълг, планирано за годината. Според Закона за държавния бюджет страната може да изтегли до 3.5 млрд. евро (6.9 млрд. лв.) от външните пазари, а парламентът вече одобри договора с четирите банки, наети да обслужат процедурата.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„БДЖ вози товари колкото преди почти век", пише в. "Сега"
Обемът товари, който обслужва в момента "БДЖ Товарни превози", е колкото преди почти век. Това стана ясно от думите на Стоил Фердов, бивш зам.-министър на транспорта и дългогодишен шеф на железниците в периода отпреди 1989 г., по време на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика. "Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно", каза Фердов.

Планът, който трябва да стабилизира финансово целия холдинг, още се работи, въпреки че се очакваше да е готов до средата на февруари. С неговото спешно разработване се ангажира ръководството на железниците, след като бе принудено да запази повечето от нарочените за спиране пътнически влакове. Конкретен план за оздравяване поискаха през януари депутати и от мнозинството, и от опозицията. Целта е да спре наливането на държавни пари без реформи в сектора.
Прочети още от в. "Сега"

"Владислав Горанов: Министърът на изненадите" пише в. „Труд"
Изборът на Владислав Горанов за финансов министър не изненада никого. Той има богат опит в сферата на публичните финанси, а и беше финансов зам.-министър в предишното правителство на ГЕРБ. Въпреки това няколко негови спорни стъпки хванаха неподготвени експерти, политици, социални партньори и дори министри.
Първата изненада бяха промените в осигурителния кодекс, представени като даване право на избор на хората да решат дали да продължат да се осигуряват в частен пенсионен фонд, или да прехвърлят парите си в НОИ. Министри, политици и представители на пенсионните фондове научиха от медиите за готвените промени.
Прочети още от в. „Труд"

"НАП погна цветарите преди 8 март", четем във в. "Монитор"
НАП погна цветарите преди 8-и март. От приходната агенция съобщиха, че започват проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.
Експертите на НАП са пресметнали още, че най-голяма е щетата за бюджета е от ДДС - 4,4 млн. лв.средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане - 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв.
В доклада на НАП се отчита също, че през анализирания период 2008 г.-2010 г. 54,54% от търговците, които са били оценени като рискови от експертите, впоследствие действително са били хванати в укриване на налози.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„1,5 млрд. лв. за земеделци с платени осигуровки", пише в. „24 часа"
Близо 1,5 млрд. лв. ще бъдат разпределени между стопаните по 17 схеми в новата кампания за директни плащания 2015 г. Новост е задължителната им регистрация по Наредба №3 и плащането на осигуровки, заяви шефът на дирекция "Директни плащания" в земеделското министерство Снежана Благоева. Това условие е било въведено по искане на всички браншови асоциации.
За първи път в кампания 2015 субсидия на площ ще се получава само за земи с т.нар правно основание. Изисква се регистрация в специален софтуер, която става в общинските служби. Досега европари се вземаха и за обработваеми земи без договори.
Срокът за подаване на заявленията за преки плащания е 15 май за цялата сума и след това с по 1% санкция за всеки ден закъснение до 9 юни.
Новост е, че ще има и бонус от 25% за заявените земи от млади фермери до 40 години. Задължително условие да ги получат обаче е да имат аграрно образование - средно или висше или пък завършен курс от 150 часа.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Проф. Атанас Тасев: "Набуко" ще остави България на газовата карта на Европа", пише в. "Стандарт"
Размразяването на проекта "Набуко Запад" е поредният опит на премиера Бойко Борисов да остави България на газовата карта на Европа. Това коментира за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. В чисто юридически аспект казусът трябва да бъде решен там, където е възникнал, заяви Тасев и припомни, че именно азерската компания SOCAR като акционер в газодобивния консорциум "Шах Дениз 2" в края на юни 2013 г. предпочете Трансадриатическия газопровод (TAP) пред "Набуко". SOCAR е държавната газова компания на Азербайджан, а Илхам Алиев е президент на тази държава, каза проф. Тасев. При положение, че след срещата между Борисов и Алиев беше заявено желание за размразяване на "Набуко", то "очевидно ще се прави нещо", каза Тасев.
Възможно е размразяването на проекта "Набуко Запад" да означава прекратяване на TAP, заяви Тасев и припомни, че норвежката "Статойл" вече продаде дела си в него. Важният въпрос е откъде ще дойдат количествата газ за "Набуко", заяви проф. Тасев. Ако TAP бъде спрян, от него ще бъдат пренасочени 10 млрд. куб. към "Набуко", обясни проф. Тасев. Така или иначе до 2030 г. Азербайджан няма откъде да намери допълнителни количества газ, посочи той и допълни, че предстоят много разговори по проектите.
Прочети още от в. "Стандарт"