Срещата на финансовите министри от еврозоната в Рига приключи, без да се стигне до намиране на решение на гръцката криза. Това не е изненада, но коментари след края на срещата показват, че представителите на Еврогрупата са били доста ядосани на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, който за пореден път не е излязъл с ясни предложения за реформи, съобщава bnr.bg.

Той е бил силно критикуван на фона на нарастващо недоволство срещу неговия отказ да представи конкретни мерки, които да решат икономическите проблеми на страната. Според неназован участник, финансовите министри от еврозоната са определи като безотговорни опитите за манипулации от страна на Варуфакис и някои от тях дори са го обвинили, че само прахосва "ценно време" и се държи като комарджия и пълен аматьор.

На пресконференцията след срещата , шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви за пореден път, че кредиторите на Гърция продължават да настояват властите от Атина да предоставят подобрен списък с конкретни реформи. Той подчерта, че все още има големи различия между Гърция и нейните кредитори като Еврогрупата отново ще направи нова оценка на преговорите на следващата си редовна среща на 11-и май. Дейселблум все пак призна, че има някои позитивни сигнали, но отбеляза, че отговорността за бъдещия прогрес в преговорите лежи главно върху плещите на гръцките управляващи.

Европейският комисар Пиер Московиси също посочи известен напредък, но в същото време заяви: въобще не сме близо до постигане на окончателно споразумение.

В същото време президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че Механизмът за спешна ликвидност (програмата ELA) ще продължи да осигурява средства за гръцките банки, докато те остават платежоспособни. Но и той предупреди: „Времето изтича. Скоростта на преговорите с Гърция е от съществено значение."

От своя страна гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви след срещата, че разговорите с неговите колеги от еврозоната са се подобрили значително през последните няколко седмици. „Съгласихме се , че споразумение ще бъде трудно, но ще се случи и при това бързо, защото това е единственият вариант, който имаме, каза Варуфакис пред журналистите.