Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще сключва съдебни споразумения със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване.
Целта е да се отпуши строителството на Северната скоростна тангента на София.
Това предвижда правителствено решение, което предстои да бъде взето на днешното заседание на кабинета, предаде БНР.

С него на председателя на Управителния съвет на АПИ ще бъде възложено да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците на имоти, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове.

Имотите бяха отчуждени през 2013 г., но повечето от собствениците им не приеха определената цена и срещу решението са образувани около 360 административни дела. Те са насрочени за разглеждане в периода март-ноември 2015 г., което поставя под риск изпълнението на проекта, чийто срок на завършване е 31 октомври 2015 г.

Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Проектът на 16-километровото шестлентово трасе е на стойност 120 151 948 евро. От тях 85% са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, 15 на сто - от националния бюджет.

Пътят ще свърже крайните северозападни и югоизточни квартали на София. По трасето се предвижда изграждане на 19 съоръжения и три големи пътни възела.
Според Пътната агенция тангентата ще е най-сложният пътен обект, който е строен някога в България. След построяване й се очаква да се подобри достъпът от най-отдалечените райони и населени места край столицата до центъра.