Пети блок на АЕЦ Козлодуй няма да може да получи лиценз през 2017 г., и няма да може да продължи своята работа. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в отговор на въпрос на Money.bg дали с подписването на договора за модернизация на блока с руско-френския консорциум между РОСАТОМ и EDF е осигурена безпрепятствената му експлоатация.

По думите на Хиновски относно проекта за модернизация на 5-и блок е направено престъпно нехайство, което в най-добрия случай ще доведе до спиране на блока за 2 години (до 2019). Той посочи бившия изпълнителен директор на централата Иван Генов за един от основните отговорни за забавянето на процеса.

България е закъсняла много с европейските процедури по съгласуване за модернизацията на блока, както и с фактическата работа по нея.

Припомняме, че на 10 октомври стана ясно, че е подписан посочения по-горе договор за модернизация, но неговото изпълнение е минимум две години, т.е. до края на 2016 г. След което трябва да започне оценката на направеното на Агенцията за ядрено регулиране, както и от европейския ядрен регулатор ENSREG. Този процес ще отнеме най-малко две години, т.е дълго след октомври 2017 г., когато изтича текущият лиценз за работа на 5-блок.

Хиновски посочи, че в момента страната ни не е предвидила и средствата, необходими за модернизация на блока. Той даде пример, че модернизацията на един ядрен блок и прилежащите му агрегати във Франция е струвала повече от 900 млн. евро.

Друг проблем пред 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй е, че в проекта за строителство на 7-ми блок за заложени значително по-високи анти-земетръсни изисквания, както и такива за сила на вятъра. Това от своя страна ще доведе до съмнение в европейските партньори дали това не трябва да се случи и със старите блокове. Такава стъпка значително би оскъпила ремонтът на централата, което ще постави под въпрос нейното бъдеще.

Хиновски направи връзка между модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй с тази на ТЕЦ Варна, където трябва да бъдат изградени сероочистваши инсталации. В момента този процес е ужасно закъснял и ако ТЕЦ Варна не получи дерогация (отсрочка) от ЕС, централата трябва да затвори на 1 януари 2015 г. Експертът отново изрази съмнение, че тази модернизация умишлено не се е осъществила.

По думите му загубата на атомните енергоблокове в Козлодуй, както и спирането на работа на ТЕЦ Варна, би облагодетелствало лобито, които иска да построи АЕЦ Белене.

Хиновски днес взе участие във представянето на доклад на Лабораторията за управление на Риска ръководена от Иван Костов. Докладът посочва, как би се променило енергийното потребление на страната в следващите 10 години на базата на няколко предпоставки - увеличаване броя на газифицираните домакинства и либерализирането на електроенергийния пазар и за крайните битови потребители.