Със средствата от продажба на предписани емисионни единици (ПЕЕ) на Австрия са реализирани проекти за енергийна ефективност на 77 публични обекти на обща стойност 27 445418 лева. Изпълнени са два договора в рамките на Националната схема за зелени инвестиции. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на съвместен брифинг с Н.Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия.

В резултат от тръжните процедури се яви икономия и след преговори между двете страни е постигнато споразумение българската страна да използва за изпълнението на допълнителни проекти още 4 млн. лева.

В тази връзка министър Василева информира също, че Бюджет 2015 г. е предвидил използването на част от приходите от ранни търгове по Европейската схема за търговия с емисии в размер на 13 млн. лв., реализирани през 2012 година.

Днешното събитие се състоя във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" в София, където е изцяло подобрена енергийната ефективност на общежитието към учебното заведение. Само там спестените средства от намалено потребление на енергия годишно са 159 080 лева.

Посланик Роланд Хаузер отбеляза удовлетвореността на своето правителство от съвместната работа с българското правителство при реализацията на Схемата за зелени инвестиции. Той отбеляза приносът на Националния доверителен екофонд за този успех и изрази готовността на Република Австрия да продължи партньорството си с България в сферата на ограничаване на изменението на климата.

Националната схема за зелени инвестиции и съответните два договора за продажба на ПЕЕ между Република България и Република Австрия се изпълняват в съответствие с член 17 на Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН за ограничаване изменението на климата. Средствата от постъпленията от продажбата на ПЕЕ се управляват от Националния доверителен екофонд преимуществено за проекти за подобряване на енергийната ефективност на публични обекти.

Министър Василева отбеляза, че цялата програма е социално ориентирана тъй като ремонтираните обекти са: 32 учебни заведения, 28 детски градини, 9 културни и социални организации, 5 медицински заведения и едва 3 административни сгради.