Българският лекарски съюз (БЛС) излезна с доста нестандартна позиция. От организацията предложиха окончателно ликвидиране на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) като институция. Според лекарите това е единствената неработеща институция в страната. За идеята съобщи по време на пресконференция председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, писа news.bg.

Държава, в която системно се съсипват науката, образованието, здравеопазването вече не би могло да се нарече държава. Касата има само едно единствено желание и то е да икономиса и да прибере определени средства за определени хора. По този начин се стимулирали добрите според касата лекари - тези, които не работят, и се наказват лошите - тези, които си изпълняват задълженията, подчерта той.

По думите му има огромно изтичане на средства и то е от самата Каса, а не от лекарите, както се твърди. "Ние искаме публично, ясно и открито да се знае какво става с тези пари, да се знае за какво и къде точно се разходват", коментира Райчинов. Той посочи, че утрешният им протест не е за да искат повече пари, а за да опитат да постигнат именно тази публичност на разпределението на средствата.

"Ние не искаме повече от тези 3,05 милиарда лева. Ние сме наясно, че ситуацията е изключително сложно и че кризата е засегнала много сериозно страната ни", каза Райчинов.

От БЛС настояват средствата в Касата да се изразходват само и единствено за здравноосигурените лица. "По наши данни хората без осигуровка са над 1 милион души - това са лица, за които упорито се отказва да се каже защо не се осигуряват", посочи той:

Предполагам, че в скоро време Симеон Дянков ще започне да определя цените на ориза, олиото, марулята. Това обаче е декоративна демокрация - става дума за псевдоправа на някои хора да участват в управлението, но това е само една фасада. Председателят на БЛС твърди, че никой не знае как точно ще се случи това и че финансовият министър е този, който определя какво се дава. Според него подобна система вече се наблюдава само в Северна Корея.

Цветан Райчинов подчерта, че са получили неофициална информация, че от НЗОК се готвят да изплащат три различни цени за едни и същи услуги, като най-ниски ще са общинските и частни болници, следват областните болници, където ще нарастват с до 15% и накрая са университетските болници, където става въпрос за завишаване от 25%.