Дебютът на китайския интернет гигант Alibaba може да се окаже по-успешен, отколко се очакваше. Заради големия брой запитвания компанията е увеличила цената на една акция от 66 на 68 долара, съобщиха от китайското дружество.

Така Alibaba може да прибера от борсата близо 25 млрд. долара вместо досега очакваните 24.3 млрд. долара.

Повече или по-малко, едно е ясно - никое предприятие в историята досега не е събирало такъв ресурс от инвеститорите при своя дебют на борсата.

Ето защо мениджъри на компанията и в момента продължават да обикалят света, за да рекламират предлагането на акции на компанията. Познатото повече като „роудшоу" вече е в Азия, където ще бъдат посетени Хонконг и Сингапур.

Основателят на компанията и най-богатият човек в Китай Джак Ма изрази своето разочарование пред журналисти, че първата борсова емисия на Alibaba няма да се осъществи на хонгконгската борса, която отказа да я приеме заради недостатъчна прозрачност на фирмената структура. Вместо това тя ще стартира на нюйоркската.

Alibaba е водеща сила в интернет търговията. Концернът прави по собствени данни оборот колкото своите конкуренти Amazon и Ebay, взети заедно. По данни на анализатори през следващите години именно Китай ще се превърне в най-големия и важен онлайн пазар в света. А всичко това обяснява и интереса на инвеститорите към компанията.