Как да бъде наказана Русия за действията си в Украйна? Този въпрос, макар и не толкова очевидно, занимава европейските лидери в последните седмици. И като че ли те вече имат идея какво да правят.

На срещата на върха на ЕС в неделя председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой я определи като „значителна стъпка" в конфликта с Москва. И още нещо: тя може да бъде предприета в най-скоро време. Но за какво иде реч?

Според информация на агенция Bloomberg британското правителство има конкретно предложения за оказване на натиск над политиката на президента Владимир Путин. Съветниците на премиера Дейвид Камерън са предложили руските банки да бъдат изключени от международната платежна система Swift. Системата свързва над 10 000 банки и други финансови институции в над 210 държави в света.

Тази стъпка може да доведе до сериозни щети за международната търговия на Русия, а с това значително да увеличи тежестта на санкциите срещу страната.

Или накратко: страната ще бъде финансово изолирана.

Защо SWIFT e толкова важна?

Белгийската компания Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication представлява най-важната инфраструктура за финансовия свят. Swift всъщност е „пощата" на бранша. Чрез нея например се правят международните валутни преводи и на практика всеки банков клиент в Европа я използва.

От своя страна банките не могат без тази система, защото не биха могли да си разменят средства. Иранските финансови институции познават тази санкция, след като заради ядрената си програма страната беше наказана през 2012 година именно с изключване от SWIFT.