Трябва ли Apple да купи Гърция? Този въпрос започна като шега по време на инвеститорска конференция на Apple преди няколко години. Човек от публиката се обади, че Apple трябва да използва купищата си пари, които към момента възлизат на 194 милиарда долара, за да купи Гърция.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук обаче не беше убеден в това. Той заяви, че макар и Apple да се оглежда за много неща, купуването на държава не било сред тях.

Леонид Бершидски от Bloomberg обаче смята, че Кук може да е изпуснал добра възможност.

Тази седмица Гърция прибягна към отчаяни мерки, за да събере 750 милиона евро за дългово плащане към Международния валутен фонд. Гръцкото правителство дори предупреди, че ще остане без пари до няколко седмици.

В същото време Европейският съюз остава твърд в искането за пенсионна реформа и орязване на бюджета.

Междувременно състоянието на Apple от 194 милиарда долара продължава да расте. Компанията се уплаши от скъпи проекти като космическа мисия или нов род автомобили за сметка на леки подобрения на съществуващи продукти - iPhone като ръчен часовник и iTunes като стрийминг услуга.

Бершидски е пресметнал, че Apple, Microsoft, Google, Pfizer и Cisco имат резерв от 429 милиарда долара. Повечето от сумата се държи извън САЩ, за да се избегне данък от 35 процента.

Ако половината от тези средства бъдат използвани за измъкването на Гърция, това би отрязало дълговия проблем на Гърция до 70 % от нейния БВП - ниво, което според Бершидски е укротимо.

В замяна пък Гърция би могла да предложи на петте големи технологични компании изгодна данъчна сделка.

Точно такъв тип е и сделката, която Apple сключи с Ирландия, където плаща корпоративен данък от 2%, въпреки размера на стандартния корпоративен данък в държавата, възлизащ на 12.5%.

Леонид Бершидски обясни, че ЕС може да е склонен да приеме такъв тип сделка в Гърция, защото не би искал тя да не се изплати.

Тогава южната ни съседка би подслонила центрове на Apple, Microsoft, Google Pfizer и Cisco, подпомагайки работната ръка и технологията в страната.

„Сигурен съм, че този тип избавяне би получил одобрението на гръцкия народ, ако бъде поставен на референдум", пише Бершидски.