Мащабната програма за основен ремонт на улици и булеварди в София ще продължи и догодина. В плановете на общината влизат 17 обекта, а работите ще струват 100 млн. лв., съобщава в. "24 часа", който разполага с целия списък на ремонтираните обекти.

Първите ремонти ще стартират напролет. Те няма да се правят накуп, за да не блокираме града. Дейностите ще са разпределени равномерно по територията на столицата и за всяко трасе ще се осигури алтернативен маршрут. Всички обекти ще се правят с частични стеснявания и почти никъде няма да има спиране на движението, уверява зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от "24 часа".

В списъка е последната нова естакада - при булевардите "Гешов" и "България". Проектът отдавна е готов, но не почва заради жалба в съда. Общината спечели първото дело и ако няма ново обжалване, част от дейностите може да стартират още тази година. Естакадата ще струва 27,8 млн. лв. и трябва да е готова за 1 г. Отгоре ще има кръгово кръстовище, а отдолу светофари ще регулират движението.

През 2015 г. ще се прави и разширението на бул. "Тодор Каблешков" между булевардите "Братя Бъкстон" и "Цар Борис III". То ще струва 3,6 млн. лв. и трябва да приключи за 3 месеца. Булевардът ще има по 2 ленти във всяко платно. Ще се ремонтира и мостът над река Боянска.

Ул. "Богатица" между булевардите "Арсеналски" и "Дж. Баучер" ще бъде разширена, а паветата ще се подменят с асфалт. Ще се прави ново отводняване, канализация, бордюри, тротоари, осветление и джобове за контейнери за смет - всичко за 3,2 млн. лв. Същите дейности се планират и по бул. "Арсеналски", за чийто ремонт са предвидени 1,2 млн. лв. Разширение ще се прави и на бул. "Монтевидео" от бул. "Н. Петков" до ул. "763". То ще струва 4,8 млн. лв. Там паветата също ще се махат. На ред догодина са и 6 км от бул. "Вл. Вазов" - от моста "Чавдар" до бул. "Ботевградско шосе". Ще струва 14,9 млн. лв. Ще се ремонтират и 8-те моста и един подлез.

Най-тежкият обект обаче ще е бул. "Дондуков". По него минава важна част от трафика в центъра. Ремонтът от ул "Кракра" до Младежкия театър ще струва 8 млн. лв. Ще се подменят трамвайният път, бордюрите и тротоарите. Все още не е решено дали паветата там ще се заменят с асфалт, каквито бяха първоначалните планове.

1,5 млн. лв. ще струва рехабилитация на бул. "Прага" между булевардите "Скобелев" и "П. Славейков". Тя ще трае 45 дни, като паветата ще бъдат сменени с асфалт. Ще има ново отводняване, бордюри и тротоари. Рехабилитация се планира и за улиците "Иван Странски" и "Ст. Младенов" в района на Зимния дворец в Студентски град. Работите ще струват 2,2 млн. лв. Ремонт се планира и на бул. "Сливница" между булевардите "К. Величков" и "П. Дертлиев". Той ще струва 6,2 млн. лв. и ще продължи 2 месеца. В обекта влиза и рехабилитация на надлеза при Захарна фабрика, който не е ремонтиран, откакто е построен.

Рехабилитация на трамвайното трасе и пътните платна включва ремонтът на ул. "Козлодуй" от бул. "М. Луиза" до ул. "К. Стоилов". Релсовият път не е обновяван от изграждането му през 1978 г. Работите ще струват 3,2 млн. лв. и включват нов релсов път, дренажна система, бордюри, електрическа мрежа и тротоари.

В списъка е и изграждането на ул. "Обиколна" между бл. 211 в "Дружба" и бул. "Копенхаген". Новата улица от 1,1 км ще струва 3 млн. лв. и ще има велоалея. Ремонтът на бул. "Братя Бъкстон" пък включва нова настилка, тротоари, бордюри, осветление, уширения за спирките, велоалея и антипаркинг стълбчета. Общата сума за него възлиза на 1,2 млн. лв. Освен 17-те обекта планираме и над 10 млн. лв. за малки квартални улици. За текущ ремонт ще бъдат предвидени 30 млн. лв. От тях 3 млн. лв. ще бъдат за ремонт на тротоари, добави Христов.

Напролет ще започне последният етап от ремонта на пешеходната зона по бул. "Витоша" между улиците "Солунска" и "Алабин". Той ще струва 1,6 млн. лв. При пресичането с ул. "Кърниградска" ще се оформи малка пиацета - площадно пространство. Ще се поставят 24 озеленени клоца с места за сядане, кашпи с цветя и пейки. Сред атракциите ще бъде мотриса, която ще се превърне в кафене "Старият трамвай". Ремонт за 5 млн. лв. ще има и по булеварда между улиците "Гургулят" и "Бяла черква". Там се планира подмяна на настилката, бордюрите и тротоарите. Ще се направи велоалея и ще се обнови трамвайното трасе.