75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за еко-средата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т. г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На въпрос „Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64.8 на сто от анкетираните отговарят „да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9.6% посочват отговор „да го направи задължително". 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономичеките ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газса пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуаленефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места(посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на „синьото гориво"чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външнидоставчици на газ (21 на сто).

Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистовгаз, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството наголяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателнаинформация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите.Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности - за и против, коитоза малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хоратаимат нужда - изчерпателна, добре структурирана и вярна информация.