"Драма с фалкона на Борисов над Варна", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Самолетът повтори стара авария от февруари
Нова авария с правителствения "Фалкон" наложи принудително кацане на премиера Бойко Борисов. Той трябваше да лети днес следобед от Варна до Пловдив за откриването на новата спортна зала под тепетата. При излитането обаче и трите колесника не се прибрали.
"Пак ли?" - с този въпрос Борисов посрещнал във въздуха съобщението на командира на полета за аварията, научи "Стандарт".
"Бяхме уведомени, че проблемът е в електрониката - датчици не са могли да сработят. По процедура сме длъжни да се върне на най-близкото летище - това беше Варна. Стояхме във въздуха само 15 минути. Хората са малко притеснени, но това е нормално", разказа транспортният министър Ивайло Московски, който е бил на борда. За аварията с правителствения фалкон съобщиха първо от летище Варна, където направили светкавична организация за извънредната ситуация. Екипажът на правителствения авиоотряд изчакал горивото да намалее и е върнал обратно фалкона на летище "Варна". Според експерти е имало вариант машината да кацне и по корем във водата.
Прочети още от в. "Стандарт"

„14 депутати искат кметско кресло пред банката в парламента", четем във в. „24 часа"
Д-р Иван Ибришимов от БСП може да е народен представител само за часове
14 депутати, които на 25 септември ще депозират при председателя Цецка Цачева искане за едномесечен отпуск, изброи "24 часа" в различни парламентарни групи. Причината - кандидатират се за кметове и се надяват тайно, че подаването на молбата ще е последното нещо, което ще направят в Народното събрание като негови членове.
Най-много - 8, са от парламентарната група на ГЕРБ. Вяра Церовска ще се пробва за кмет на Перник, Любомир Христов излиза в Шумен, Дарин Димитров - в Търговище. Георги Андонов атакува родния си Гоце Делчев, Кирил Котев - Сандански, Валентин Василев - Разград и Силвия Хубенова - кандидат за Асеновград.
Прочети още от в. „24 часа"

"Крадат фирми с електронни подписи на мъртъвци" четем на първа страница във в. "Труд"
Крадат фирми и с електронни подписи на мъртъвци, алармира шефът на Нотариалната камара Красимир Кантарджиев пред "Труд".
"У нас има около 350 000 регистрирани електронни подписа, сред тях и на хора, които не са между живите, или са в чужбина, или за 20 лева са си продали самоличността", каза г-н Кантарджиев.
Прочети още от в. "Труд"

"Как КФН реши повече да не дава достъп до информация",
четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Насред приспивното лятно безвремие, в което законодателите са в почивка, нормативни промени все пак са възможни. И обикновено, като се случват, са доста любопитни.

На свое заседание на 20 август ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) е приела на първо четене проект за промяна на своята наредба №45 от 2012 г., която регламентира достъпа до съхраняваните от институцията документи. Мотивите към проектопромените са доста лаконични и някак насаждат впечатлението, че става въпрос за нещо маловажно и тривиално.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Учениците от Русе са първи по успех в страната" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Учениците от област Русе са постигнали най-висок среден успех тази година. Традиционният лидер от предишни години - Кърджали, изпада от челната тройка. Бургас и Разград остават на последно място по оценки, а резултатът на учениците като цяло се покачва едва с 6 стотни в сравнение с 2014 г. Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство. Извадката все още не е пълна, тъй като са обработени данни за 960 от общо 1000 средни общообразователни училища.

Почти всички области в страната са успели, макар и с малко, да покачат резултатите си. Под номер едно тази година се озовава област Русе, чиито ученици са повишили успеха си от 4.87 на 4.94. На второ място е миналогодишният първенец - област Търговище, с резултат от 4.93. Третата позиция си поделят Софийска област и Габрово с оценка 4.90. Четвърти са абитуриентите в Плевен (4.88), а на пето място с резултат 4.86 са Благоевград и Ямбол, като Ямболска област е постигнала най-голямо увеличение на успеха си от 2014 г. от всички области у нас - с цели 33 стотни.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бягат към Европа през полярния кръг" четем на първа страница във в. "Монитор"
В опита си да стигнат до Европа сирийските бежанци опитаха бреговете на Либия, островите на Гърция, както и в равнините на Балканите. Сега група сирийци, бягащи от гражданската война, са намерили друг маршрут към безопасността на Европа - полярния кръг, пише вестник "Гардиън".
Десетки сирийци се преселиха в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата граница на страната с Норвегия. По двадесет сирийци на месец преминават оттам в малкото норвежко село Киркенес, което е на хиляди километри северно от сирийската столица Дамаск. Киркенес е най-северната точка от Пътеката на желязната завеса, очертавала едно време границата между Западна и Източна Европа през епохата на студената война.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„"Кауфланд България" ще расте със заем за 80 млн. евро", пише в. "Капитал Daily"
Най-голямата верига за бързооборотни стоки в България - "Кауфланд", се насочва и към по-малките градове и през следващите 2 до 3 години ще отвори до 10 нови търговски обекта. Международната финансова корпорация (IFC), която е част от Световната банка, ще отпусне на българското дружество 80 млн. евро кредит за строежа и откриването на новите магазини, пише на страницата на финансовата институция.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Рестарт на кредита?", пише в. "Сега"
Емил Хърсев, д-р ик.
С известно абстрахиране от изключенията и националните политически перипетии можем да направим важен извод от стопанската история: държавните регулации и най-тежките рестрикции върху кредитната система винаги се налагат по правилото "след дъжд качулка". Когато икономиката върви нагоре и всеки, който вложи пари, печели, тогава кредитът цъфти и всички "сериозни" политици и анализатори хвалят икономическата свобода, основата на нашата цивилизация, двигателя на икономическия растеж. В такива години на възход са написани най-тържествените оди за кредита, който прави парите капитал и дава в ръцете на най-инициативните и прогресивни чеда на нацията лост, да ускорят развитието на предприятията си, да умножат печалбите. Чрез лихвите, които те отделят от печалбите си, банките преразпределят доход в полза на спестителите, които инвестират пасивно. Така се трупат фондовете, които дават сигурност на нацията в дългосрочна перспектива - пенсии, осигуровки и т.н.
Прочети още от в. "Сега"

"70% повече хора купуват стаж за пенсия" пише в. „Труд"
Все повече българи купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират. През първото тримесечие това са направили 1919 души, или със 70% повече в сравнение със същия период на 2014 г., показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).
Причината за ръста са повишените изискванията за стаж. През 2015 г. възрастта за пенсия беше замразена, но необходимите години труд се увеличиха с 4 месеца. От 1 януари, за да се пенсионират, мъжете трябва да имат 38 години стаж, а жените - 35 години. От 2016 г. необходимият стаж ще продължи да се увеличава с по 2 месеца и за двата пола.
Прочети още от в. „Труд"

"Платихме 978 млн. лв. застраховки за шест месеца", четем във в. "Монитор"
За шест месеца българските граждани и компании са направили застраховки за малко над 978 млн. лв., показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото полугодие. В сравнение със същия период на миналата година брутният премиен приход на сектора се е покачил с 9,5%, или с 84,9 млн. лв. 79% от него се дължи на общозастрахователните компании, а останалите 21% - на животозастраховането, съобщи Investor.bg.
С най-голям принос сред застрахователните продукти е „Гражданска отговорност", която за шест месеца е донесла на компаниите премийни приходи в размер на 300,4 млн. лв., или с 3% повече спрямо първото шестмесечие на 2014 г. По обем на премиите
следва застраховката „Автокаско" - с 12,9% годишен ръст
до 236,9 млн. лв.
Основен дял в премийните приходи заемат имуществените застраховки, чийто обем към 30 юни 2015 г. възлиза на 128,3 млн. лв., и здравните застрахователни продукти, които носят общо 21,1 млн. лв. премии.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Плодовете това лято до 21% по-скъпи", пише в. „24 часа"
През август оранжерийните краставици са с двойно по-високи цени от юли
Цените на повечето плодове са необичайно високи това лято у нас. При дините поскъпването е с 21,2% през август в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Така сладкият плод по пазарите не падна под 50 ст./кг, а на едро се предлага за средно 42 ст./кг.
По-скъпи от миналото лято са и прасковите. Техните цени на едро са с 6,2 на сто по-високи през август на годишна база. Хубавите праскови държат 2,50 лв./кг.
На фона на скъпите български плодове се вдигат цените и на вносните. Например бананите са скочили с цели 17,2 на сто за година. Само за последния месец поскъпването на лимоните вече е с 16 процента.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Отпуските и надутите цени сринаха борсите", пише в. "Стандарт"
"Заразата" на капиталовите пазари тръгна от Азия и бързо обхвана Европа и САЩ
Световните финансови пазари изживяват едни от най-драматични си дни след срива на борсата в Китай миналия понеделник (24 август). Денят дори беше наречен "Черен понеделник". Тогава акциите на китайския фондов пазар преживяха най-големия си еднодневен спад от 2007 г. насам. Негативният ефект се пренесе и върху европейските пазари. Зад силните разпродажби на световните пазари в началото на миналата седмица стоят няколко основни фактора. Първо са опасенията за твърдо приземяване на Китайската икономика, с оглед на по-слабите от очакваните икономически данни през последните месеци и очакванията на инвеститорите за скорошно вдигане на лихвения процент от страна на Федералния резерв на САЩ (ФЕД), коментира за "Стандарт" Георги Георгиев, портфолио мениджър в ИП "Карол". По думите му слабото представяне на развиващите се пазари и сериозните разпродажби на китайския фондов пазар от началото на лятото също допринесоха за черния понеделник. "Третата причина е силното влияние на техническите индикатори.
Прочети още от в. "Стандарт"