Лоши неща се случват с добрите икономики.

Вземете за пример Финландия. Тя има може би най-добрата образователна система на света, копурция е непозната дума за местното правителство, а публичният й дълг е малък.

Въпреки това обаче икономиката на страната не е силна, каквато се очаква да бъде с оглед на тези фундаментални икономически стълбове. Страната се намира в най-дългата си рецесия от много време насам.

Защо?

На кратко казано - заради еврото.

Финландия има силна валута и все по-големи проблеми в икономиката си. Вземете за пример завода на Nokia, който ще бъде затворен - заради нерентабилност. И не само това - страната получи и тежък удар от санкциите на Европа срещу Русия, която до преди това беше един от основните й търговски партньори.

Ако Хелзинки беше с друга валута, щеше да може да я девалвира и по този начин да даде глътка въздух за икономиката си. Но, уви, страната използва евро.

Но как обезценяването на валутата можеше да помогне? Със сигурност нямаше да върне завода на Nokia, но щеше да подобри конкурентоспособността на местната икономика.

Така например, това щеше да задържи инфлацията да не пада твърде много - към момента тя даже е отрицателна - което, от своя страна, ще направи дълговете малко по-лесни за изплащане и ще накара домакинствата и бизнесът да инвестират малко повече. Икономиката винаги има нужда от намаляване на разходите, за да запази своята конкурентоспособност.

На практика има само два варианта затова - намаляване на стойността на валутата, което автоматично ще отреже от стойността на заплатите или директно намаляване на самите заплати.

Тези две мерки могат да звучат доста еднакво, но не са. Много по-лесно е да намалиш една цена - тази на обменния курс, отколкото да намалиш милиони цени - тези на заплатите на хората.