Няколко водещи ИТ компании проявяват сериозен интерес към придобиване на стартъпа Cyanogen, който разработва алтернатива на Android. Потенциалните купувачи - Amazon, Microsoft, Samsung и Yahoo - са конкуренти на Google.

Според публикация в The Information, наскоро собствениците на Cyanogen са имали среща с изпълнителния директор на Microsoft - Сатя Надела, но подробности за темата на разговорите не се съобщават, пише TechNews.bg

Cyanogen развива платформата CyanogenMod, която стъпва на отворения код на Android и е предназначена за смартфони и таблети. Обществото от разработчици на системата вече наброява няколко хиляди души. CyanogenMod поддържа възможности като аудиокодек FLAC, клиент OpenVPN, връзка между устройствата по Wi-Fi, Bluetooth и USB, овърклок, разширени настройки на производителността и др. Платформата може да работи на 250 устройства от водещите марки, вкл. най-популярните смартфони и таблети на Samsung.

Разработчиците от Cyanogen вярват, че един ден тяхната платформа ще стане пълноценна алтернатива на Android. През 2013 г. стартиращата компания привлече инвестиции в размер на $30 млн. от Andreessen Horowitz, Redpoint Ventures, Benchmark Capital и Tencent. Сега компанията търси нови спонсори, които да финансират по-нататъшното развитие на проекта.

Всички заинтересовани инвеститори, с изключение на Yahoo, имат собствени мобилни платформи. Amazon развива FireOS, Microsoft - Windows Phone, а Samsung има Bada, но нито една от тези компании не притежава значителен дял от пазара на мобилни ОС, така че да конкурира Android.

Платформата на Google е лидер с огромна преднина на мобилния пазар. По данни на IDC, през второто тримесечие на 2014 г. водещата операционна система държи 84,7% от доставките на смартфони и таблети в света. Единственият й сериозен конкурент е iOS на Apple.