Министерство на финансите своевременно е предприело действия за защита интересите на България. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от страна на народния представител от Реформаторския блок Петър Славов какви действа са предприети от Министерство на финансите за защита държавния интерес по иск, заведен от ЕВН на стойност, която по неофициална информация е над 1,2 млрд. лева и последващи претенции и от останалите ЕРП-та.

Всяко действие или бездействие може да бъде използвано от страните в спора срещу държавния интерес и затова въпросът е много деликатен, предупреди Горанов, пише News.bg.

По думите на финансист номер 1, оплакванията на елразпределителното дружество се основават на спогодба между България и Австрия. ЕВН претендира, че от 2004 г. до сега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и правителството са предприели редица действия, с които са причинили щети на дружеството.

В международното арбитражно дело българската държава се защитава от адвокатска кантора White & Case LLP. В момента екипът от адвокати подготвя първата писмена защита.

Министърът информира, че ЧЕЗ и Енерго Про са отправили предложение за решаване на споровете.

Припомняме, арбитражното дело на ЕВН срещу България е заведено в края на април 2013 година. То е за неизпълнение от страна на България на условия по инвестиционния договор, свързани с инвестиционната политика и поддръжка на съоръженията. ЕВН визира всички български правителства от 2005 г. досега.

Петър Славов, който е и юрист, попита създадена ли е работна група с единен координационен център, тъй като процедурите по тези дела дават възможност за отговори и на други институции, не само финансовото министерство. Той предлага да се координира информацията, която публично се оповестява, а не да излизат различни сигнали от различни държавни органи, които да се използват срещу държавата.

Министър Владислав Горанов обясни, че е предложил и правителството се е съгласило в Министерство на финансите да бъде създадена самостоятелна дирекция „Съдебна защита". Целта е тя да съгласува договори, по които министерството е страна, за да се осигури необходимата защита при евентуални спорове.

Новата дирекция ще организира и координира защитата на българската държава по международни арбитражни дела и други. Тя допълнително ще засили позицията на страната при подобни спорове.

Горанов посочи, че новата структура се отделя от съществуващата дирекция „Държавно юрисконсултство", която се преименува в дирекция „Правна".