C 24% е намалял броят на договорите за аренда на ниви през второто тримесечие на тази година в сравнение със същото време на 2013 година. Това показват данните на Агенцията по вписванията, пише fermera.bg.

Според експерти спадът на сключените договори се дължи на падащите цени на селскостопанската продукция и съответно - намаляващите ренти. Големите чуждестранни инвеститори продължават да се оттеглят от пазара на земеделски земи в България.

Страната ни престана да привлича чужди инвеститори заради ниските финансови приходи, коментират хора от бранша. В някои райони земята поевтиня с 20% и реалната цена в момента е около 350 лв./дка. При това фалираха и доста на брой фермери, които са купували земи за над 500 лв./дка на кредит, а сега не могат да обслужват взетите заеми.

Най-много договори за аренда има в Северна България, показват данните. Службите за вписвания в Лом и Плевен отчитат съответно 856 и 767 договора, докато в Ловеч и Враца те са 674 и 639. Лидерът от първото тримесечие Добрич се нарежда на пета позиция с 568 арендни договора, изпреварил Монтана, Казанлък, Русе, Оряхово и Силистра. Над 300 договора има в Елхово, Търговище, Бяла Слатина, Карнобат, Кнежа, Варна и Никопол.

Интересното е, че през 2013 г. пазарът бе най-активен в Лом с общо 3732 договора, като изпревари Добрич и Плевен, където статистиката отчита съответно 2566 и 2542 контракта. В челото са още Червен бряг, Ловеч, Монтана, Оряхово, Силистра, Враца и Кнежа.