От републиканския бюджет ще бъдат осигурени 8,5 млн. лв. за участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус". Принципното решение е взето след работна среща в Министерството на финансите, в която участваха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Предстои на заседание на Министерския съвет да бъде прието постановление за предоставяне на средствата.

С тази стъпка отново даваме ясен знак, че нормализирането на взаимоотношенията на държавата с бизнеса е от първостепенно значение за възстановяване доверието в институциите, посочи след срещата вицепремиерът Екатерина Захариева.

С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности на отсечката Шумен - Белокопитово. Досега строителят - АМ "Черно море" АД, е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв. С целевото финансиране изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите си за суровини и да продължи работата по изграждането на инфраструктурния обект.

Очаквам до 20 дни парите да бъдат по сметките на АМ "Черно море" АД, посочи председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.