Фирмите, изкупуващи български тютюни, ще се обединят в асоциация. Това обяви след среща с ръководството на "Булгартабак" председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов, цитиран от БНР. Надявам се в скоро време асоциацията на търговците да е факт, заяви той.

Според Мименов предимствата на такава асоцация са, че когато тя е легитимна, тютюнопроизводителите ще могат да са спокойни, че имат договор, който има своята тежест и че фирмата ще бъде лоялна да купи тютюна му на цени, които заслужават според качеството.

Пет са големите фирми на българския пазар за изкупуване на тютюн. Очаква се и по-малките, около 15, да влязат в асоциацията. При ясно договаряне между производители и търговци, очакванията са за сериозно увеличение на количествата тютюн.

Може да се създадат условия от 20-30 и повече процента да се увеличи производството на тютюн.

За спешно приемане на промените в закона настоя още председателят на Съюза на производителите Арбен Мименов, за да не се повтори ситуацията от миналата година с натиска върху цените и закъснялата кампания.

Действително в момента сме изключително притеснени кога и как ще започне изкупната кампания. Призовавам всички народни представители от Благоевградска област и в цяла България, които имат възможност да чуят, да пренебрегнат всички политически пристрастия, популизъм и демагогия и да положат усилия Законът за тютюна да бъде приет, колкото се може по-скоро. Действително този хаос трябва да бъде премахнат, категоричен е Мименов