Милен Велчев влиза в управата на „Вива телеком България" - фирмата собственик на телекомуникационната компания БТК.

Бившият финансов министър от 2012 г. е представител на руската инвестиционна банка „ВТБ кепитъл" в България. Руснаците държат 33% от БТК и с назначаването на Велчев ясно показват, че искат по-сериозен контрол върху вложението си, обяснява в. "Преса".

Решението е взето на 19 януари т.г. от люксембургската фирма „ИнтерВ инвестмънт", която държи 100% от „Вива телеком България". Велчев влиза в управата на мястото на Борис Статев, а местата си запазват Златозар Сурлеков, Светлана Бахчеванова и Елеонора Сърбова.

По-късно пред в. "24 часа" Велчев заяви: "Интерпретациите, че влизам в управата на БТК, както и тези за ключовата важност на поста, не са съвсем верни"

"Аз ставам член на управителния съвет на "Вива телеком България", който на свой ред одобрява общата политика и избора на членове на УС на БТК, допълни бивщият финансов министър.

Според него, решението да влезе в борда на „Вива телеком България", която е собственик на БТК, е взето на 19 януари т.г. от „ИнтерВ инвестмънт", с регистрация в Люксембург, която притежава 100% от „Вива телеком България".

Велчев не се ангажира с публична позиция по споровете около БТК, свързани с КТБ и мажоритарния й собственик Цветан Василев, тъй като те нямат отношение нито към неговия избор, нито към политиката на компанията.