Едва ли по света има млад човек, който да не притежава смартфон (или поне да не е чувал за него). „Умните" телефони се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни както в личния живот, така и в работата.

Онлайн изданието BusinessInsider състави актуален списък на най-добрите смартфони, които се предлагат в световен мащаб. Листата е изготвена на базата на редица фактори като дизайн, характеристики на софтуера и на хардуера, съдържание, пригодност на оператори и цена. Взети са предвид единствено телефони, налични в САЩ в момента на публикуването на списъка. Описаните цени пък са приблизителни спрямо сумите, срещу които се предлагат смартфоните без договор.

На последната 15-а позиция в месечната класация е поставен BlackBerry Classic. Компанията се завръща към корените си, а дизайнът доста напомня на BlackBerry Bold. Смартфонът притежава физическа клавиатура, тракпад и по-голям екран. Ако търсите телефон с клавиатура, the Classic е най-подходящият избор. Предлага се на цена от 449 долара.

Под номер 14 в класацията се подвизава Nokia Lumia 830. Това е един от най-новите телефони на Microsoft. Работи с операционната система Windows Phone 8 и има остър 5-инчов екран. Приблизителната му цена е около 420 щатски долара.

Следва HTC One M8 For Windows. Това е най-добрият телефон, работещ с операционната система Windows Phone, който можете да си купите. Разполага с разкошно метално тяло и новата версия на Windows Phone - 8.1, която включва отличния дигитален асистент Cortana. Цената му е около 600 щадски долара.

На номер 12 се натъкваме на LG G3, който има един от най-острите дисплеи, слагани някога на смартфон. 5,5-инчовият дисплей пък му придава голяма масивност. Това прави G3 повече фаблет, отколкото обикновен смартфон. LG G3 е хубав Android телефон, но компанията поставя бутона за включване/изключване и за силата на звука на гърба на устройството, което е доста странно и понякога неудобно. Имайте предвид, че LG G4 излиза през май или юни, така че е вероятно да предпочетете да изчакате. Цената на телефона е около 500 долара.

Samsung Galaxy Note Edge е класиран под номер 11. Той наподобява Galaxy Note 4, но има втори екран отстрани, като посоката се мени в зависимост от това кое приложение използвате. Извитият екран може да показва и информация - например актуални новини и други известия, докато останалата част от екрана е изключена. Цената му е от порядъка на 950 долара.

В десетката влиза iPhone 5S, който може и да е на повече от година, но въпреки това си остава много хубав телефон, особено ако не държите на по-голям екран. Ако искате страхотно "iPhone изживяване" на намалена цена, то това е Вашият телефон. Ако обаче желаете най-доброто преживяване, то е по-добре да дадете още 100 долара за iPhone 6. Цената на iPhone 5S започва от 549 долара.

Под номер 9 е поставен Nexus 6. Най-новият flagship телефон на Google е едро устройство с 6-инчов екран. Създаден е от Motorola и е първият телефон, който използва Lollipop - новата версия на Android с чисто нов дизайн. Цената му започва от 649 долара.

На осмо място е позициониран OnePlus One - смартфон с 5,5-инчов екран, страхотен софтуер и енергични вътрешни спецификации, които си съперничат с най-добрите смартфони. Китайският OnePlus One струва едва 300 долара, което е доста по-евтино от много други телефони като iPhone 6 и Samsung Galaxy S5, които могат да бъдат закупени за $650 и повече. Лошата новина е, че предлагането му е ограничено.

Под номер 7 откриваме най-новото изобретение на Motorola - Moto X. Телефонът, който излезе през септември, е достоен претендент за титлата „най-добър Android телефон". Подобно на Nexus 6 от Google, Moto X работи с почти изчистена версия на Android, което означава, че получавате актуализации на софтуера доста по-бързо. Телефонът изглежда много добре и има 5,2-инчов дисплей. Цената му е около 500 щадски долара.

На 6-а позиция е поставен HTC One M9 - най-новият flagship телефон на тайванската компания. Телефонът е леко повторение на миналогодишния модел. Има по-добра камера, слабо променен дизайн и по-бърз процесор. Като изключим това обаче, в общи линии е същият телефон, какъвто HTC вече е създавал. Цената на смартфона започва от $650.

В челната петица на последно място се надрежда Samsung Galaxy Note 4 - най-добрият фаблет на Android, който можете да си купите. Има невероятно чист 5,7-инчов екран, най-добрия дисплей, използван някога от смартфон. Телефонът има и метална рамка по ръбовете, което го прави много по-здрав от предишни версии. Ако търсите телефон с размерите на фаблет, Galaxy Note 4 е един от най-добрите устройства, които е желателно да имате предвид. Цената му е около 750 долара.

На четвърто място се класира Samsung Galaxy S6 Edge. Той може да прави всичко, което „обикновеният" Galaxy S6 прави, но е с извит дисплей, който изглежда доста добре. Цената на смартфона също е около 750 долара.

Бронзът отива при Samsung Galaxy S6. Това е най-добрият телефон, който Samsung е създавал някога, и е най-добрият Android телефон, който можете да намерите. S6 е първият телефон на Samsung с премиум метален и стъклен дизайн. Разполага и с най-добрите камера и екран, слагани някога на смартфон. Стартовата му цена започва от около 650 долара.

Второто място е отредено за iPhone 6. Ако не искате широкоекранен фаблет, iPhone 6 е най-добрият телефон, който можете да си купите. Освен ако не предпочитате да използвате операционните системи Android и Windows Phone. iPhone 6 е перфектната смесица от дизайн, хардуерни спецификации и подбор от приложения. Apple най-накрая настигна своите съперници, като добави по-обширен екран от 4,7 инча. Цената му започва от $649.

Победителят в класацията, изготвена от BusinessInsider, е iPhone 6 Plus. Това е най-добрият телефон за повечето хора. 5,5-инчовият екран е огромен и на някои може да се струва тромав, но за сметка на това получавате допълнителен бонус от невероятна издръжливост на батерията. Смартфонът е и доста по-тънък и лесен за управление в сранвнение с други фаблети. Ако се чудите между iPhone 6 и iPhone 6 Plus, изберете втория. Цената му е само със сто долара повече и започва от $749.