Цветан Василев e освободен от ареста в Сърбия срещу „подписка". Банкерът е получил най-леката мярка за неотклонение.

В съобщение до медиите Върховна касационна прокуратура потвърди информацията за задържането и мярката на Василев.

В 07.26 ч. тази сутрин във Върховна касационна прокуратура е получен факс от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество"-МВР, с който прокуратурата е уведомена, че Василев е бил задържан на 16 септември в 09.00ч. местно време от сръбските съдебни власти.

В 12.00 ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00 ч. за подпис.

Предстои Василев да изчака на свобода решението на съда и на сръбския министър на правосъдието дали да бъде екстрадиран в България. Ако той сам не пожелае да бъде екстрадиран, България има 18 дни да мотивира искането си за екстрадация.

По-рано днес стана ясно, че Цветан Василев е бил разпитван до късно снощи, 21:00 ч. местно време, пред висшия съд в Сърбия. Той е отишъл сам в полицията, за да се предаде и е заявил, че е взел най-лесното решение, потвърдиха местните власти за НоваТВ.

Темата около банкера е сред водещите в сръбската преса днес. "Най-богатият български бизнесмен се предаде в Сърбия" е едно от заглавията, публикувано на първа страница в местен вестник. Става ясно и че той имал среща в ресторант, без да се уточнява с кого, след което е решил да се предаде. Направил го в криминалното управление на Нови Белград и бил придружен от сръбски адвокат.

Една от спекулациите в сръбската преса е, че е възможно да има договорка между Цветан Василев и българските власти.
Отбелязва се и че сръбската полиция е била тръгнала по следите на Василев, след като е получила заповедта за арест от Интерпол.

Твърди се, че банкерът е бил в Парачин, където притежава фабрика за стъкло и имоти, както и че тя е най-голямата в Европа и че печели по 20 милиона на година. Във фабриката работят около 500 души, но целият град Парачин, а и хора от Пирот разчитат на нея за прехраната си, допълни кореспондентът на БНР в Западната ни съседка Николай Кръстев.

Сръбският президент Томислав Николич е присъствал на откриването на фабриката. Говори се, че Василев и държавният глава са се познавали, но официално властите не коментират темата. Всъщност снимката на Василев, с която сръбските медии разполагат, е именно тази с Николич на откриването на фабриката.

Процедурата по екстрадация може да се проточи, но в интерес на Сърбия, която се цели към членство в ЕС, е да покаже на Европа, че е надежден партньор по отношение на сигурността и да се задейства по-бързо, смята още журналистът. Въпреки това обаче едва ли Василев ще може да бъде екстрадиран за по-малко от 7 до 10 дни.

Както съобщихме, около 11 часа вчера Василев, придружаван от адвоката си, се предаде на властите в Сърбия. Василев се предал, когато трябвало да бъде арестуван. Той дошъл в полицията с адвокат и казал, че е избрал "по-простото решение".

Около 21:00 ч. местно време снощи банкерът е бил разпитван в Сръбския висш съд. Днес е била гледана мярката му за неотклонение.

Припомняме, по искане на България Василев бе обявен за международно издирване във всичките 190 държави членки на Интерпол. Издадена бе Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на банкера и той бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Василев е привлечен в качеството на обвиняем. Със съдействието на Евроджъст той е обявен за международно издирване на 28 юли.

Софийски градски съд уважи искане на държавното обвинение и наложи запор и възбрана на имуществото на Василев. След като адвокатът му обяви, че той се намира в Сърбия, от прокуратурата обявиха, че нямат право да го издирват там. От държавното обвинение подчертаха, че екстрадицията на Цветан Василев от съседката ни е изцяло в компетентността на тамошните правоохранителни органи.

Сърбия е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция, от което следва, че сръбският съд е единственият компетентен орган, който да се произнесе по искането за екстрадиция на лица.