Новото правителство на Швеция обеща 25 млрд. крони (3,4 млрд. долара), които да бъдат преразпределени през следващата година за създаването на повече работни места и защита на социалния модел на скандинавската страна, информира bnr.bg.

Социалдемократите представиха бюджета си за следващата година, уточнявайки, че той е съобразен и дискутиран с членовете на лявата политическа сила. Допълнително публични средства ще бъдат разходвани за създаването на работни места, равнопоставеност между половете и в областта на инфраструктурата, посочиха от правителството.

„Правителството изложи няколко мерки, които ще засегнат ключовите сектори в икономиката на Швеция, коментира в изявление финансовият министър Магдалена Андерсън. Голямото сближаване и равенството между половете са от базисно значение за развитието на Швеция. С реформирането на трудовия пазар, образованието, околната среда и функциониращия модел на Швеция, икономиката на страната и пазарът на труда могат да бъдат оздравени и да се развиват по-добре."

Партията на социалдемократите и зелените, които са малцинство в правителството, спечелиха известна преднина този месец. Сега правителството се бори за спечелване на трудната битка за прокарване на държавния бюджет в парламента, след като партията на демократите, обявила се като противник на имиграцията, спечели преднина на парламентарните избори през месец септември и има необходимия брой членове, с които да осуети приемането на държавния бюджет за следващата фискална година.
Правителството положи клетва да достигне най-ниската безработица в Европейския съюз до 2020 година. Безработицата на Швеция е 7,4% през август спрямо 3,9% за Дания и 6,7% за Германия.

Прогнозите сочат, че шведската икономика умерено ще се възстановява през следващите години, посочиха от правителството. Безработицата ще се понижи постепенно от сегашните си нива. В същото време съществуват очевидни рискове пред икономическото развитие на страната.

Днес правителството потвърди прогнозите, направени по-рано през този месец, и отбеляза очакванията за нарастване на БВП до 2,1% през 2014 година. Растежът ще достигне 3% през 2015-а г. и 3,2% през 2016-а година. Предвижда се допускането на бюджетен дефицит до 2017 г., когато трябва да бъде постигната целта за балансиране на държавните финанси, а през 2018-а г. дори да бъде достигнат излишък от 0,5% от БВП. Безработицата ще спадне до 6,1% през 2018 година.