В знак на протест, че екоминистерството затваряло единия от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол", миньорите от "Въгледобив Бобов дол" спряха работа за един час в петък. Мотивът на работниците за предупредителната стачка е, че спирането на единия блок на въглищната централа ще намали доставките на мината и за хората няма да има работа, а те и без това не са си получили заплатата за юли.

От Министерството на околната среда и водите обаче посочиха, че и без това ТЕЦ "Бобов дол" трябва да работи само с два от трите си блока, а единият предстои да бъде затворен в края на 2014 г., тъй като не покрива европейските екологични стандарти, предаде Mediapool

В отговор на питане от "Електроенергийния системен оператор" за условията и възможностите за експлоатация на енергийните котли на ТЕЦ "Бобов дол", зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов е изпратил писмо на 15 август 2014 г., че според комплексното екоразрешително за работа на въглищната централа не е разрешено първи и втори котел да работят едновременно заради спазването на изискванията за замърсяване на околната среда. Първи котел може да работи, само ако втори е аварирал или му се прави профилактика. И то при положение, че при експлоатацията димните газове се отвеждат през очистващите инсталации на втори котел, става ясно от писмото на Малинов.

В мини "Бобов дол", която има общ собственик с ТЕЦ "Бобов дол" чрез фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, който стои и зад партията ЛИДЕР, вляла се в "България без цензура", обаче твърдят, че спирането на блока, който всъщност не трябва да работи, ще създаде големи технологични проблеми в подземните рудници.

Дружеството посочва, че намаляването на доставките ще наруши 24-часовия производствен процес, а спирането на добива на въглища създава предпоставки за пожар в разкритите галерии. Въпреки това свое твърдение, миньорите спряха за час работата си в петък като предупреждение срещу управляващите.

Така на практика мините, които бяха обект на контролиран корпоративен вот на последните евроизбори, а преди дни бяха посетени от лидера на "България без цензура" Николай Бареков, подкрепян от ЛИДЕР, влизат в предизборната кампания.

В писмото на "Въгледобив Бобов дол" до министрите на икономиката и и на околната среда, обявяващо стачката, се посочва още, че "произвежданата от ТЕЦ "Бобов дол" електроенергия е в пъти по - евтина от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3(американските централи), както и от зелените енергии". "Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ "Бобов" дол е изкаран от регулирания пазар", допълва дружеството, пропускайки обаче факта, че мощностите на въглищната централа не отговарят на европейските екоизисквания.

Мините се оплакват и от това, че НЕК продължава да дължи около 5 млн. лв. на ТЕЦ "Бобов дол" за произведената в първото полугодие енергия. "Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес" пише още в съобщението.