Премиерът Бойко Борисов „намери" решение на проблема с високите цени на горивата. Това според него е софийското метро, предаде репортер на News.bg.

Тази своя позиция министър председателят оповести, след като инспектира строежа на метрото от ж.к. „Надежда" до Лъвов мост.

Тунелът в този участък е изцяло прокопан. Борисов посочи, че по предварителни разчети, когато бъде готов вторият метро диаметър, това ще намали трафика в столицата минимум с 25%.

Цените на горивата няма да ни влияят, защото метрото върви на ток. Другите нека да обещават каквото си искат. Аз показвам това, което правим и то ускорено, допълни Борисов.

Той е получил уверение от турските строители, че метрото ще бъде завършено два месеца по-рано. Очаква се влакове по новия метродиаметър да се движат още от януари.

„Да чуя дали това за предсрочното правилно съм го разбрал, че турският ми е слаб", обърна се той към ръководителя на турската фирма.
Представителите на фирмата го увериха, че съвсем точно е разбрал, че строителството върви два месеца напред.

Когато правехме първа копка казах на турската компания, че ако се забавят ще има тежки санкции, припомни Борисов на медиите.

От фирмата Dogus попитаха какъв ще е бонусът, който ще получат за предсрочното завършване на метрото. Премиерът обясни, че бонусът е, че фирмата няма да бъде санкционирана.

Борисов се похвали, че държавата ритмично си превежда дължимите пари за разширението на софийското метро. Френски експерти пък съблюдават качеството на строителството.

Финансовият министър Симеон Дянков пък влезе в ролята на преводач на французите.
Френските експерти увериха премиера, че в тунели няма течове и качеството на строителството е на изключително високо ниво.
С Merci beaucoup на чист френски език министър председателят благодари за хубавите думи.

Дянков, има ли осигурени пари, с този въпрос премиерът се обърна към финансовия министър. „В началото на годината отпуснахме 10 млн. лв.", рапортува финансист номер едно. Той посочи още, че днес е отпуснал още 11 млн. лв.

Според очакванията на премиера Бойко Борисов в края на юли машината „София", която прокопава тунелите трябва да стигне столичния хотел Шератон, а в края на декември тази година по прокопаното трасе трябва да са поставени жп линиите.

Премиерът Бойко Борисов обаче има и друга тревога - ако от 2012 година наш отбор се класира в шампионска лига или пък, ако ни разрешат провеждането на европейско първенство по футбол - България няма лицензиран стадион. Вариант, според премиера, е да се направи национален стадион в ж.к. Надежда.

Припомняме, първоначално идеята беше нов национален стадион да бъде построен близо до летището.

Сега обаче според Борисов по-подходящо е да се разруши стадиона на столичния Локомотив и на негово място да бъде изграден изцяло нов национален стадион на европейско ниво. Този вариант е добър според премиера и заради близостта до метрото.
За съжаление всичко ни дойде накуп - трябва да правим стадиони, спортни зали, метро и магистрали, и какво ли още не, оплака се премиерът.

По случай прокопания вече тунел той разряза официално и торта, предоставена от организаторите по случай своеобразното тържество.