Европейските пазари на акции бележат повишение за четвърта поредна сесия на търговия, като основните фондови индекси на Стария континент са на път да постигнат най-солиден седмичен ръст от година през настоящата година.

Основен отпечатък върху силния инвеститорски риск-апетит продължава да оказва обещанието на Федералния резерв, след края на заседанието в сряда, че ще възприеме "търпелив" подход по отношение на предстоящото през 2015-а година повишение на основните американски лихви.

Ангажиментът на ФЕД да не прибързва с началото на цикъл на затягане на паричната си политика доведе вчера до нов солиден ръст и на акциите на "Уолстрийт", като основните американски фондови индекси регистрираха най-солидно двудневно повишение от повече от три години насам (от края на 2011-а година).

В същото време мнозинството европейски инвеститори продължават да се надяват, че още на следващото заседание на 22-ри януари ЕЦБ ще обяви програма за покупки на държавни облигации, известна като "количествени улеснения". Това, както и частичната стабилизация на руската рубла и предпазливата възходяща корекция на цените на петролните пазари, дават допълнителни криле на участниците на европейските фондови борси.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,2% след вчерашно възходящо рали от близо 3% и е на път да отчете най-солиден седмичен ръст от края на декември 2013-а година.
Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,29%, подкрепен от 8-годишния връх на потребителското доверие в Германия, според GfK института и след вчерашен скок с 2,8%. Френският индекс CAC40 се повишава с 0,19%, а британският фондов индекс FTSE100 - с 0,56%.