"Двулевката става монета", пише в. "Стандарт"
Хартиената двулевка отива в историята. От началото на 2015 г. монета ще замени най-дребната банкнота, съобщиха за "Стандарт" източници от БНБ. Тя ще е украсена с образа на Паисий Хилендарски. Проектът вече е готов и е максимално близък до дизайна на банкнотата. Той е изработен от експертите на монетния двор по поръчка на Централната банка. Новата двулевка ще бъде от два различни метала - бял и жълт, както е и левчето. Но за разлика от него вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял. Друга разлика е, че двулевката ще бъде малко по-голяма. Веднага след като бъдат изсечени и пуснати новите монети, ще започне изтеглянето на повредените и замърсени хартиени два лева. Банкнотите обаче ще продължават да са законно платежно средство, поясни за "Стандарт" Димитър Костов, подуправител на БНБ.

"Само в София се предлага добре платена работа" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Продавачи, шивачи, готвачи, хора за преработвателната промишленост са най-търсени в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта. Високо платени позиции предлага почти изцяло столицата, в останалата част от страната заявки има основно за нискоквалифициран труд. Това показва справка в сайта на агенцията. Данните са доста динамични и не включват всички свободни места от бюрата по труда в страната. Към края на миналата седмица в е-борсата има обявени близо 4500 свободни работни места, като броят им се променя постоянно. Активните профили на търсещите работа са много повече - 352 679. Според официалните данни към края на юли в бюрата по труда са регистрирани 347 249 безработни. Към същата дата обявените места за всички бюра по труда са били близо 13 хил.

Столицата е единственото място, където могат да се намерят предложения за работа със заплата над 1000 лв. В останалите по-големи градове предлаганите заплати са до 800 лв., а най-често са в границата 400-700 лв. Има обяви за строители, готвачи и медицински и здравни специалисти. На минимална заплата се търсят и работници в преработващата промишленост. В Пловдив това са сред най-търсените служители - има над 60 позиции, за които обаче не е посочено възнаграждението. Още по-търсени се оказват обаче шофьорите на коли, автобуси и камиони.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"20 незаконни къмпинга бълват зарази по морето" четем на първа страница във в. "Монитор"
Над 20 са незаконните къмпинги от Дуранкулак до Резово. В тях почиват около 5000 души, които унищожават природата, алармират от Национална Асоциация „Българско Черноморие". От сдружението оповестиха данните, след като провели собствено проучване с помощта на доброволци. Отчет с цифрите вече е изпратен до премиера Георги Близнашки и президента Росен Плевнелиев. В момента от НАБЧ подготвят и подробен доклад, който ще бъде изпратен до ЕК и Европарламента. Към него ще бъдат приложени и над 1000 фотоса, които са документирали безобразията. Според НАБЧ незаконните къмпингари са част от хората, които бранят с протести интересите на зелени организации.
В писмото на асоциацията до държавните мъже се казва: „Псевдоеколози, които уж се борят за опазването на българското Черноморие
унищожават безмилостно последните девствени плажове.
Цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово е превърнато в смрадливо бунище. Установихме, че картината е страшна. Върху дюните, плажните ивици и до тях са изникнали над 20 незаконни къмпинга, които бълват опасни зарази. В момента в тях къмпингуват или по-точно дивакуват над 5000 активни природозащитници.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Борисов: Без "Хемус" няма шанс за Варна", пише в. „24 часа"
Без магистрала "Хемус" няма шанс за Варна и Северна България. Това заяви в морската столица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Разговарях за това с новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Магистралата трябва да започне да се гради, за да може да има присъединяване на големите градове. Това е добре за туризма, бизнеса и инвестициите - това е добре за всички", обясни Борисов. Според него могат да се спестят пари за строителството на "Хемус" от лот 3 на магистрала "Струма".
"Трябва да мине екологичната оценка и мисля, че оттам могат да се спестят около 600 млн. лева. Голяма част от тези пари могат да се прехвърлят за кофинансиране на "Хемус" с европейската солидарност", каза Борисов.
Прочети още от в. „24 часа"

"Домашната лютеница по-скъпа с 50 на сто"
е заглавиe от в. "Труд"
Пороите и градушките това лято заедно с болести по доматите ще бръкнат в джоба на българина и за зимнината. Домашната лютеница ще излезе с около левче по-скъпа спрямо миналия септември и ще струва на домакините поне 3 лв. за кило. Така за година разходите за направата се вдигат с 50 на сто.
Утехата обаче е, че приготвената край огнището ще излезе поне с 1 лв. по-евтина от предлаганата в магазините. В търговските вериги буркан от 500 грама струват 2,99 лева.
Основната суровина - доматът, е двойно и дори тройно по-скъп спрямо миналата година. "Лютеницата ще излезе по-скъпа от минали години, защото реколтата от домати закъсня и е по-лоша. Съсипаха я дъждове и градушки", обясняват производители. През юни брашнеста мана масово порази доматите в Пазарджишко и Пловдивско, в резултат на което листата и стеблата са почернели, цветът е окапал и въобще до плод не се стигна.
Прочети още от в. "Труд"

"Събираемостта при ДДС изостава със 700 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Проблемите със събираемостта на косвените данъци (основно акцизи и ДДС) се задълбочава, показват данните за изпълнението на консолидирания бюджет към края на юли. Според официалните данни на Министерството на финансите изоставането при ДДС е вече 700 млн. лв. От тази сума половината се падат на Агенция "Митници", където не успяват да се справят със събираемостта на данъка от внос. Официалната информация на финансовото министерство показва, че слабата събираемост на косвените данъци, както и спрените плащания по някои оперативни програми са увеличили дефицита до 1.147 млрд. лв. при 168.2 млн. лв. година по-рано.
Общите приходи и помощи за отчетения период са 16.841 млрд. лв., или 54.3% от годишните разчети. Една от причините е, че заложеният номинален ръст в бюджета за 2014 г. е 2.1 млрд. лв., но към края на юли увеличението е едва 231 млн. лв. Приходите от косвени данъци е 6.424 млрд. лв., което е 50.1% от плана. От ДДС са събрани общо 4.127 млрд. лв., което не е и половината от очакваното за цялата година. Това според финансовото министерство се дължи на "динамиката на потреблението и вноса, както и на протичащите дефлационни процеси в икономиката".
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бъчварова вице на Борисов", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Румяна Бъчварова ще е вицепремиер в бъдещия кабинет на Бойко Борисов, научи "Стандарт". Експертът по социология бе шеф на политическия кабинет по време на управлението на ГЕРБ, а от началото на тази година стана и член на Изпълнителната комисия на партията. Според прогнозите, засега Бъчварова може да поеме министерството, което ще се сформира - на електронното управление. Освен за него тя ще отговаря и за държавната администрация. Почти сигурно е, че ГЕРБ ще закрие създаденото от правителството на Орешарски министерство на инвестиционното проектиране. В управленската програма на партията едно от основните неща, които кабинетът начело с Бойко Борисов ще направи, е да продължи строежа на магистралите "Хемус" и "Струма", както и да въведе ТОЛ такса за пътищата у нас. Така таксите за коли, ТИР-ове и рейсове ще се изчисляват на базата на изминатите километри, а няма да се плаща за определено време. Сумите ще са различни за отделните превозни средства. ТОЛ таксите са средство за заплащане в цяла Европа.
Междувременно "Стандарт" научи още, че трима от министрите в кабинета Близнашки - Румен Порожанов, Даниел Митов и Румяна Коларова, вероятно ще запазят постовете си във ведомствата. Самият служебен премиер Георги Близнашки пък също може да остане в следващ кабинет на Борисов, но като правосъден министър. Другата вероятност, обсъждана за неговото бъдеще, е да стане посланик.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Печалбата на банковата система се свива", пише в. "Капитал Daily"
Втори пореден месец свиване на банковите печалби отчита статистиката на БНБ. Данните към края на юли показват, че нетният финансов резултат на системата е 230 млн. лв., което е със 101.9 млн. лв. по-малко спрямо отчетените в края на полугодието 332.1 млн. лв. Отчетената за месеца загуба се задълбочава в сравнение с юни, когато данните показваха 31.8 млн. лв. понижение спрямо май.
В изчислението на публикуваните данни централната банка включва и резултатите на поставените под специален надзор в края на юни Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория" (новото име на "Креди агрикол България"). От БНБ обаче публикуват и отделни данни за резултатите на финансовите институции, обособени по групи според размера на активите им, в които не са включени банките от групата на КТБ.
Така изчисленията на база тези данни сочат, че нетният финансов резултат само на 27-те банки, опериращи на пазара в момента, без поставените под специален надзор, е 489.3 млн. лв. към края на юли. За сравнение - към края на юни общата им печалба е била в размер на 408.7 млн. лв. Информация за индивидуалните резултати на отделните финансови институции БНБ публикува само на тримесечна база.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Промяна за добро и зли илюзии", пише в. "Сега"
През септември, предизборния месец, дни след лятната информационна суша ще ни удави пороят от "послания", предсрочно съшити за парламентарния вот. За жалост или за радост, на тези избори особен избор не предстои. На политическата софра предлагат само попритоплени гозби. (И) този път нищо ново, освен идеи втора ръка, лозунги втора употреба и рециклирани програми. Не много, нищо ярко, нещо постно, колкото за бог да прости и защото жадуващите власт все някаква програма да имат. Дали ще е наистина програма, сиреч план и чертеж за бъдещ градеж - това все по-малко хора се опитват да разберат. Знае се, че всяка писмена смес на благи думи с люти "биткаджийски" закани върши работа. Мнозина се кълнат, че главната им цел е промяната (реформата), но тъкмо идеи за промяна са дефицитни днес. Промяна (или реформа) е това изменение в законите и обществото, което води към "добро", т.е. по-ефективно функциониране. Не е промяна в този смисъл хрумване, което ни връща 30-40 г. и по-назад - или е невъзможно, или не води доникъде. За партиен цвят и стръв мнозина лидери ще украсят партийните програми с такива псевдопромени и ще ги представят като велики цели и дори миниреволюции. Най-популярни днес сред псевдопромените са "мажоритарни избори", "прогресивно облагане на доходите", "облекчен ДДС за ...".
Прочети още от в. "Сега"

"Под 5% от природния газ у нас от местен добив", четем във в. "Монитор"
Под 5 на сто от потреблението на природен газ у нас се осигурява от местен добив. Това показват данните на държавния газов доставчик „Булгаргаз" за първите шест месеца на тази година. Според тях за полугодието местната доставка възлиза на едва 64 млн. кубични метра, което е с близо една десета по-малко в сравнение с доставките през първите шест месеца на 2013 г.
На вноса на руски газ се падат 88,2%. Въпреки че относителният му дял намалява, доставените количества се увеличават с 3 на сто до 1,228 млрд. куб. метра за първото полугодие.
Разликата от 7% до 100-процентовите доставки се дължи на доставени от „ВИЕЕ България" (дъщерна на Wintershall) 100 млн. куб. метра. Цялото количество е нагнетено в хранилището в Чирен.
В действителност те отново са местен добивтъй като „ВИЕЕ България" ги е закупила от находищата на „Петроселтик България" (преди „Мелроуз"). Те са получени по договор на „Булгаргаз" с „ВИЕЕ България", за да се подсигурят необходимите количества за зимата на 2013/2014 г. с опция за обратно изкупуване през първото тримесечие на 2014 г. Освен този договор „Булгаргаз" има още един с „ВИЕЕ България", който според отчета на газовата компания я е подпомогнал финансово, но подробности за него липсват, става ясно от отчета на „Булгаргаз".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Кристалина Георгиева между бюджета и екологията на ЕС", пише в. „24 часа"
Кристалина Георгиева ще поеме европейския бюджет или екологията в следващата Европейска комисия. Седмица преди огласяването на новите ресори тя не потвърди и не отрече информацията, но уточни, че работата ѝ ще съответства на професионалния ѝ опит:
"Работила съм много неща. Управлявала съм програми за милиарди и съм била директор по околна среда на Световната банка. Дялан камък съм, ставам за много работи, а и 5-годишният ми опит в комисията помага", заяви Георгиева пред журналисти в Брюксел вчера.
Новият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще обяви разпределението на ресорите до 8 септември. Почти е сигурно, че българката ще бъде и вицепрезидент на Еврокомисията.
Прочети още от статията на в. „24 часа"