Офшорни фирми са инвестирали над 122 милиарда паунда в Англия и Уелс. За голяма част от тeзи средства се предполага, че не са придобити по най-почтения начин. А най-лесното им прикритие е покупката на луксозни имоти.

Смит стрийт в Южен Кенсингтън е идилично кътче - белите викториански фасади блестят на слънцето, дворовете са пълни с грижливо подстригани чемширени храсти. Много от къщите в квартала обаче са необитаеми. За голяма част от недвижимите имоти в района се смята, че са закупени с мръсни пари. Това показват и резултатите от проучване на "Файненшъл таймс" въз основа на данните от кадастралната служба за Англия и Уелс. Според тях, фирми със седалища в някои от данъчните оазиси са инвестирали около 153 милиарда евро в недвижими имоти. При това властите не могат да проследят отношенията на собственост, т.е. не могат да установят истинския собственик. Два от всеки три офшорни недвижими имота се намират в Лондон. Британската столица минава за "сигурен пристан".

Мръсните пари намират бързо пътя към Лондон

В контекста на украинската криза британското правителство иска да пресече прането на пари от Азия и Източна Европа, затруднявайки този процес. Експертите обаче са скептични, че проблемът ще намери решение. "Очевидно голяма част от парите, които се наливат в Лондон, са от съмнителни източници", казва Робърт Барингтън от "Трансперънси интернешънъл". Той обяснява, че "корумпирани лидери" използват офшорни фирми и тръстове, за да скрият идентичността си и да опазят "откраднатите богатства", често под формата на имоти. Експертът твърди и, че каналът на мръсните пари, вливащи се в Лондон, трябва да бъде пресечен, защото това вреди на репутацията на града. "Трансперънси интернешънъл" още миналия декември призова правителството да въведе ограничения в сделките с имоти, сключвани от фирми, за да бъдат разкрити реалните собственици на офшорките. Повечето компании, които притежават имоти, са офшорни дружества, регистрирани на Британските Вирджински острови и островите Джърси и Гърнси.

Най-големи "инвестиции" са направили офшорните компании от Британските Вирджински острови, наляли в недвижими имоти почти 80 милиарда паунда. Над 20 милиарда паунда са инвестирали фирми, регистрирани в Люксембург. Кадастралната служба от своя страна смята, че проблемът не е толкова сериозен. "Голямата част от фирмите спазват закона", пише ведомството в официално съобщение. Служителите от имотния регистър обаче нямат достъп до всички данни. Те могат само да установят коя фирма или физическо лице е регистрирано в кадастъра като собственик на имота, но не могат да проверят дали става дума за фирми-пощенски кутии или подставени лица.

Според "Трансперънси интернешънъл", милиардите пристигат главно от Русия, Азия и Африка. Във връзка със започналата мащабна антикорупционна кампания на китайския президент Си Цзинпин, последиците от Арабската пролет и сблъсъците в Африка, мръсните пари от тези региони бързо намират пътя към Лондон. "Тенденцията за укриване на пари в Лондон всъщност е сравнително нова", казва главният икономист на Дойче банк в британската столица Джорд Баркли.

Възможното противодействие

Правителството на Дейвид Камерън се опитва да се пребори с прането на пари чрез покупката на недвижими имоти. Взетите мерки изискват от брокерите и адвокатите да извършват надлежна проверка на лицата, участващи в сделките с недвижими имоти, което включва и проверка на правото на собственост. Правителството изисква и пълна информация за фирмената собственост, а купувачите трябва да обяснят и кой печели в крайна сметка от сделката. Същевременно Дейвид Камърен попари високите очаквания за прозрачност като заяви, че транзакциите на корумпирани режими посредством подставени лица или офшорни фирми няма как да бъдат прекратени изцяло. "Правителството трябва да промени позицията си срещу прането на пари. Особено сега, в контекста на украинската криза, Лондон не бива да залага на карта реномето си на финансов център", казва Робърт Барингтън.

Според него правителството също има вина за сегашната ситуация. То разработи специални програми за инвеститорите, които улесняват придобиването на разрешително за престой и получаването на британско гражданство от богати чужденци. Те трябва да инвестират пет или дест милиона паунда, за да получат бързо британско гражданство. И руснаците и китайците бързат да използват тази възможност.

По данни на вътрешното министерство, броят на визите за руски граждани се е увеличил със 109 процента от последното тримесечие на 2013 до края на първото тримесечие от тази година. "Файненшъл Таймс" пише, че една пета от "инвеститорските" визи от януари до март 2014 година са били издадени на руски граждани.