ВМЗ-Сопот са изплатили дълг към Първа инвестиционна банка в размер на 980 хиляди евро миналата седмица. Това стана ясно на днешното второ заседание на Пловдивския окръжен съд за обявяването на завода в несъстоятелност, съобщава news.bg.

„Имаме и друго задължение към банката в размер на 822 хиляди евро, което също ще бъде платено, но се нуждаем от разсрочено плащане", заяви адвокатът на ВМЗ Евелина Божикова. „Всички плащания са от собствени пари на предприятието от сделки при износ", увери тя.

Другият ищец за обявяването на предприятието в несъстоятелност е Механичен завод -Девин, на който оръжейницата дължи 2,5 млн. лева. „Имаме готовност и по този дълг да извършваме плащания", заяви адвокат Божикова.

На днешното заседание, което се гледа при закрити врата, са поискани две експертизи. Първата от тях касае Механичен завод - Девин и произведената от него продукция. „Ние смятаме, че продукцията е специална по своя характер - компоненти за боеприпаси, за чиято дейност се изисква лиценз. Ние се съмняваме, че Механичен завод - Девин притежава такъв лиценз", изложи основната си теза на защита адвокат Евелина Божикова още на предишното заседание на делото.

„Другата експертиза цели да докаже, че ВМЗ не е прекратявал плащанията към кредиторите си, което вече доказва, че няма основание да се иска несъстоятелност на предприятието", обяснява адвокат Божикова. Юристката допълни, че само през 2012 година са извършени плащания към Механичен завод - Девин в размер на около 1 милион лева.