„1,8 млрд. евро от програмния период 2007-2013 година предстои да бъдат усвоени през 2014 година, като всичко това означава много тежка работа". Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на ТВ7.

Златанова допълни, че приключването на стария и старта на новия програмен период са най-тежкият период от европейския бюджетен цикъл. "Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него", допълни вицепремиерът.

Заместник министър-председателят определи като "тежко манипулативно твърдение", че през 2014 г. няма да има усвояване на европейски пари от новия програмен период. По думите й още в края на първото полугодие ще може да започнат "най-важните интервенции" по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма за развитие на човешките ресурси. Има готовност за старт и на Оперативна програма „Транспорт".

„Няма да се изненадам, ако черновата на тази препоръка е писана в София", с тези думи вицепремиерът коментира приетата от Европейския парламент препоръка по отношение на еврофондовете за страната ни. „Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното - правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година", подчерта Златанова и допълни „За 8 месеца ние успяхме да съставим план за усвояване на средствата за следващите 7 години".

Според вицепремиера се спекулира много, че докладът на Европейския парламент касае настоящото правителство. „Вече година ГЕРБ се опитва да ни обясни, че ЕК ще ни спре парите. Периодът, който се визира там, обаче е 2012 година. Не може интересът на една партия, да се слага над националния интерес", каза Златанова. Тя обясни, че в доклада, приет от Европейския парламент, се очертава как е изразходван европейският бюджет от институциите и държавите.
„Няма държава от ЕС, която да не е спомената в този доклад за една или друга слабост", посочи Златанова. „Няма идеален, изряден в изразходването на европейските средства. Целта е да се придържаме максимално към правилата, а когато това не се прави - да се налагат съответните мерки", заключи тя.

„Радвам се,че най-сетне някой е прочел правилно доклада на Брюксел и това е главният прокурор", така вицепремиерът коментира инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров за мерките срещу корупцията и намеренията за анализ на преписки и сигнали срещу кметове. Златанова подчерта, че е необходима задълбочена проверка по общините, за да се потвърдят или отхвърлят и изчистят всички съмнения за злоупотреби с европейски пари.

Правосъдният министър заяви, че промените в Закона за конфликт на интереси целят да се преодолеят слабостите, които са били констатирани в работата на предишната комисия. „Със случайното разпределение на преписките, което въвеждаме, ще може да се гарантира прозрачност и справедливост", каза Златанова.