Министерство на финансите отрече разпростр нявана в публичното пространство информация за подготвяно обединение а на двете приходни администрации - Национална агенция за приходите и Агенция „Митници".

В съобщение до медиите от ведомството заявяват, че не разработват и не подготвят реализирането на концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура.

„Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни", пишат още от министерството.

Според тях за реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ.

„Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни", заключават от там.