В неделя правителството на Германия заяви, че гарантира всички частни сметки в германски банки - които в момента се оценяват на €568 млрд. Според „Файненшъл Таймс", това е драстичен ход, целящ да спре паническото изтегляне на активи от банките в момента, когато финансовата криза се разпростира в най-голямата икономика на Европа.

На извънредна пресконференция в неделя канцлерът Ангела Меркел заяви: Искаме да кажем на хората, че спестяванията им са в безопасност.

Схемата покрива както откритите вече сметки, така и новите вложения. Досега в Германия действаше правилото за 90% гаранция на всички влогове, но само до 20,000 евро. Германските власти казват, че взетото решение за гаранция на влоговете цели да спре възможната паника в понеделник заради кризата с Hypo Real Estate.

Противоречивото решение на Берлин следва Ирландския опит от миналата седмица, като Гърция в края на миналата седмица също реши да гарантира влоговете на гражданите в банките в пълен размер.

В понеделник рано сутринта също бяха гарантирани всички банкови депозити. Съвместно датските банки създават ликвидационен фонд с обем 6.5 млрд. евро.

Франция и Великобритания са доста неприятно изненадани от хода на германския канцлер, който може би ще ги накара също да предприемат сходни мерки, когато населението бяга към сигурността и премества влоговете си в банки на държави, гарантиращи 100% от техните спестявания.

На срещата на европейските лидери в Париж, Франция, Германия, Италия и Великобритания са се споразумели да не позволят на нито една голяма банка в техните страни да фалира, казват запознати със същността на преговорите.