Гръцкото правителство предложи днес двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност за пълно покриване на своите финансови нужди и с паралелно преструктуриране на дълга, съобщи гръцкото правителство в изявление, цитирано от агенция Reuters, цитирани от БТА.

(Малко преди 18 часа българско време стана ясно, че Еврогрупата ще заседава по направеното предложение днес от 20:00 часа)

"Гърция остава на масата на преговори", се посочва в изявлението, в което се допълва, че Атина търси "приложимо решение за оставане в еврозоната".
По-рано агенция ДПА предаде, като се позова на гръцкия вестник "Катимерини", че гръцкото правителство подготвя свое собствено предложение в последния момент за разрешаване на кризата със спасителното споразумение на страната.
По-рано днес финансовият министър заяви, че страната му няма да се разплари с Международния валутен фонд.
Предложението е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност, съобщи ДПА.
Съобщението на гръцкото правителство за новото предложение идва часове преди изтичането на крайния срок за погасяване на вноска по дълга на Гърция към Международния валутен фонд и на европейската програма от спасителния план за Гърция, отбелязва Reuters. 
Не е ясно как ще отговарят кредиторите на новото предложение на Атина, посочва агенцията.
Стана ясно, че след това съобщение председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум е напусна телевизионно интервю на живо "поради наложителни събития".