Над 34 милиона лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.
Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства.

Съгласно решение на Министерския съвет от 2014 г., преди извършване на преводи по такива договори, разпоредителите с бюджетни средства, задължително изпращат в НАП информация с данни за лицето получател на плащането, размера на дължимата сума, данни за банковата сметка, по която ще се прави превода и нейния титуляр.

Целта на тази мярка е, ако сред получателите на средства по такива договори, има длъжници към хазната, НАП да наложи запор върху предстоящата за изплащане сума, до размера на просрочените публични задължения.

Запорираната сума се превежда от платеца по сметките на приходната агенция, след получаване на разпореждане за изпълнение. Част от събраната сума - 12.4 млн. лв., е постъпила след проведен разговор със задължените лица и наложени обезпечителни мерки. Останалите 21.7 млн. лв. са събрани след принудителни действия на публичните изпълнители - запор на вземания от трето лице.

Същевременно, само през септември, след изпращане на уведомителни писма, в хазната са постъпили 4 млн. 252 хил. лева от длъжници с наложени вече обезпечителни мерки.

Продължават и акциите в търговски обекти, с цел изземане на касовата наличност от длъжници към бюджета. През септември служители на столичната дирекция са направили изненадващи проверки в 20 обекта в София и са иззели наличните в касите им пари. Посетени са 15 автосервиза и 5 магазина за хранителни стоки, които реализират приходи, но собствениците им системно не внасят задълженията си към бюджета, пише 24chasa.bg.