"И следващият кабинет ще е по формулата "Орешарски"" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Кабинет, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт - тази възможност става все по-отчетлива след поредния кръг политически консултации вчера. Така новото правителство ще повтори формулата на предшественика си. Коалиционно споразумение няма да се подписва и представители на патриотите няма да участват в кабинета. По този начин ще бъдат туширани критиките на Брюксел за присъствието на крайната десница в следващото българско правителство.

До договорката между ГЕРБ и ПФ се стигна след 4-часови разговори. ГЕРБ направи реверанс към бъдещия си партньор, като обяви, че фронтът не може да се приема като националистическа коалиция. "Смятаме, че определения като националистична формация не се отнасят към тях", обяви Румяна Бъчварова.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Единственият изход за КТБ е несъстоятелност", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Ден след като докладът на одиторите в КТБ показа, че в банката трябва да се направят обезценки за над 4 млрд. лв., все повече банкери и икономисти са на мнение, че единственият изход от ситуацията е обявяването й в несъстоятелност. По закон това трябва да направи БНБ - задължително отнемане лиценза при отрицателен капитал и несъстоятелност, след което да започне изплащането на гарантираните депозити от фонда за влоговете. От официалното становище на централната банка обаче се разбира, че тя все пак може да бъде преструктурирана и оздравена - ръководството на регулатора обаче прехвърля отговорността на политиците и новият парламент, който се събира в понеделник, евентуално да започне законови промени. Подобен сценарий предполага това да стане с пари на данъкоплатеца и то в много по-голям размер от досега коментирания. Дупка от 4 млрд. в баланса при общи активи от 6.6 млрд. лв. пък прави оздравяването с частен капитал невъзможно. Мнението на пазара е, че несъстоятелността на КТБ няма да окаже влияние върху банковата система.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Директорите на КТБ: Докладът за банката e пасквил", пише в. „24 часа"
След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка, съобщава ТВ7.
"БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение. Вместо най-после да обяви доклад на квесторите за действителното състояние на КТБ АД съгласно чл. 121 от ЗКИ, отново "пусна по пързалката" обществото. Бяха оповестени неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти - одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ АД", пишат директорите.
Те анализират случващото в 10 точки.
Прочети още от в. „24 часа"

"Бюджетната процедура - дефицит на професионализъм или дълбока зависимост" е заглавиe от в. "Труд"
Въвлечено в медийния трилър „Формиране на правителство", обществото ни се подготвя да бъде „сготвено" от задкулисни играчи чрез актуализацията на Бюджет `2014 и подготовката на Бюджет 2015 г.
Законът за бюджета е най-същественият инструмент за текущо управление със стратегическо значение за развитието на страната. Бюджетът на държавата е финансов израз на подкрепената от Народното събрание визия на правителството за реформи, за решаване на актуални проблеми и полагане на основи за бъдещ просперитет на страната.
Какво подготви служебното правителство да сложи в „гърнето" на бюджетните процедури? „Рецептата" за актуализация на Бюджет `2014 (забележете - при наличие на фискален резерв от над 8 млрд. лв.!) включва:
• Увеличение на текущите административни разходи с почти 500 млн. лв.;
Прочети още от в. "Труд"

"Грипните ваксини да са безплатни и задължителни" четем на първа страница във в. "Монитор"
Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор" нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.
Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни, посочи д-р Станимир Хасърджиев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Първи пари от КТБ за Никулден", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Първите пари от гарантираните влогове в КТБ може да бъдат изплатени за Никулден. Това ще стане, ако БНБ поиска лиценза на закъсалата банка заради огласения одит.
Според него дупката в Корпоративна надхвърля 4,2 млрд. лева.
При това положение няма шанс за спасяване на трезора, категорични са експерти и банкери. Според действащия закон до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ. Това означава, че банката ще стане с отрицателен капитал и в петдневен срок БНБ трябва да я обяви в несъстоятелност.
До 20 дни по-късно следва да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро.
Грубите сметки показват, че хората може да разчитат на парите си около 6 декември, коментираха експерти.
По 230 лв. ще струва на всеки българин обявяването на Корпоративна търговска банка във фалит и изплащането на гарантираните депозити на гражданите. БНБ да отнеме лиценза на поставената под особен надзор банка, препоръчват банкери и експерти, след като бяха обявени данни от одита на затворената банка, извършен от "Ърнст енд Янг", "Делойт България" и АФА. Според тях капиталовата дупка е 4,222 млрд. лева. "Безумие е да се опитва някой да съживи КТБ, защото той трябва да внесе 4-5 млрд. лв. като наличност. Което означава все едно от всеки работещ да се вземат по 2 хил. лв.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Бизнес на пътя на куршума", пише в. "Капитал Daily"
Приходи от 54.4 млн. лв. и печалба - 9.1 млн. лв. От бронежилетки. Въпреки че снабдява на 100% българската армия и полиция, производството е 99% за износ, а инвестициите до момента са около 10 - 12 млн. лв.

Това са само част от количествените показатели на българския производител на бронежилетки "Марс Армор", който е увеличил приходите си в сравнение с 2012 г. със 164%, и очаква още ръст. "Миналата година произведохме 55 хил. бронежилеки. През тази числото ще е 70 хил. Ние в момента сме най-голямата фирма в Европа, която произвежда само това изделие", заявява не без самочувствие генералният мениджър и собственик на компанията Пламен Ташков.

Когато има повече военни конфликти, логично има и по-голямо търсене на бронежилетки. Ръстът на дружеството обаче по думите на Ташков се дължи на нарасналия й имидж. "Работим в цял свят. Няма голям търг на интересните за нас пазари, който да мине без наше участие", продължава Ташков, който идната седмица ще подпише договор за 10 хил. бройки за чилийската армия, с опция да станат 15 хил.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Всички са против пенсионната реформа", пише в. "Сега"
Вариантите за пенсионна реформа, разработени от консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, не се приемат еднозначно от синдикатите, бизнеса и икономистите. В разработването им участваха представили на синдикалните и работодателските организации, но в личното си качество на експерти. Позицията на техните организации обаче се различават значително и е ясно, че решенията няма да се постигнат без тежки спорове.

Синдикатите са категорично против да се увеличават годините за пенсия на която и да било категория работещи. Миньорите вече излязоха на митинг в Мадан срещу увеличаването на техните години за пенсия още преди обявяването на вариантите за реформата. "Проведохме заседание на управителния съвет и сме категорично против увеличаването на възрастта за работещите първа, втора и трета категория труд. Против сме при средна продължителност на живота 70 г. при мъжете, да се пенсионират на 65 г. Ако тези предложения бъдат внесени от новото правителство в парламента и няма чуваемост за нашите искания, ще има протести до дупка", коментира пред "Сега" председателят на федерацията на миньорите в КНСБ Валентин Вълчев.
Прочети още от в. "Сега"

"За мутацията на калинките и промените в климата" пише в. „Труд"
Замириса на власт и ята от калинки запърхаха нетърпеливо с крилца. Обширните поляни на властта и руйните поточета ги чакат. Ще кажете - обичайно явление, описано подробно в модерните учебници по политическа биология. Но не. Имаме новини и мутации. Новината е, че имаме първи доброволен отказ от консумация.
И това се случи публично в Агенцията за българите в чужбина. (Ива Йорданова, любимата на лидера на СДС Божидар Лукарски, подаде оставка от назначението за зам.-шеф на агенцията, б.р.)
Струва си да се отбележи първата проява на доблест, която изглежда безкористна. Не казвам, че примерът ще се окаже заразителен, но все пак го има.
Служебният Близнашки започна да говори за сексизъм и може би е прав, защото досега все обсъждаме млади и зле подготвени за поста си дами, които съпровождат харема на властта.
Прочети още от в. „Труд"

"Слабо търсене на печки и климатици заради скъпия ток", четем във в. "Монитор"
По-слабо търсене на климатици и печки отчитат тази есен продавачите в по-големите магазини за битова техника. Според тях причината е по-високата цена на електроенергията от 1 октомври, когато токът поскъпна с близо 10 на сто. По-съществено влияние обаче според тях имали прогнозите, че токът ще поскъпва занапред, като за следващите 5 г. увеличението на тарифите може да е с 50%. Другата причина е циганското лято, което вече е към своя край. Затова търговците се надяват с падането на температурите продажбите да се раздвижат.
В големите търговски вериги цените на инверторните климатици варират от 500 до 2000 лв. в зависимост от марката, големината, мощността и т.н. Вентилаторните печки, които се предпочитат повече от малките домакинства, започват от 60 лв. и стигат до 400 лв, а конвекторните варират от 200 лв. до 1200.
Най-обикновените духалки могат да се намерят на цени от 12 лв. до 20 лв.
Българинът обаче продължава да залага на евтиното, категорични са продавачите. Свикнали сме да слагаме цените преди качеството и залагаме на познати марки, коментираха още от бранша. Повечето хора не си дават сметка, че евтиното понякога излиза по-скъпо и е по-добре да се инвестира в по-скъпи уреди, които са и енергоспестяващи и инвестицията в тях ще се върне многократно, добавиха още те.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Вдигат вноски за пенсиите, които няма да доживеем", пише в. „24 часа"
Това, което се залага днес, ще го живеем утре - и ние, и децата ни.
Това, което предвижда пенсионната реформа, дъвкана и предъвквана толкоз години и още нестигнала по-далеч от кривата круша, пряко засяга и достойните ни старини, и достойния живот на тези, дето идат след нас. Засегнати пряко сме всички.
Засегнати в смисъла на оскърбени, не само като заинтересувани и плътно натикани в кюпа й. Темата се върти, превърта, аха змията на порочния кръг да изплюе опашката си и ту някои нови/стари политици, ту спуснатите европейски директиви, ту преливането от пусто в празно пак я набутват в устата й. Точно под отровния зъб.
И в този кръг, от който, оказа се, няма измъкване, сме всички. От учителя с разширени вени и астма, през счетоводителя с 12 диоптъра далекогледство до чисто новия IT специалист, прегърнал току-що получената диплома пред бюрото по труда. Искате факти? Ето ви ги, макар и под формата на пожелателни наброски от консултативния съвет при заместник-премиера на служебното правителство Йордан Христосков. От онзи ден са топли-топли, та чак парят от поредното претопляне.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Държавата спасява ТЕЦ "Варна"", пише в. "Стандарт"
Държавата има твърдо намерение да спаси ТЕЦ "Варна". Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Антон Павлов, който участва в конференцията "GREAT Energy Summit" в Прага, организирана от посолствата на Великобритания в България и в Чехия. В Прага Павлов се срещна с чешкия министър на търговията и индустрията Ян Младек. Основният обсъждан въпрос е бил търканията в последно време между "ЧЕЗ България" и нашата държава, и в частност бъдещето на ТЕЦ "Варна", която има опасност да бъде затворена, ако не бъдат направени инвестиции за модернизация и екологизация на блоковете, за да отговарят на европейските норми. Павлов и Младек са се договорили, след като бъде формирано новото българско правителство, а малко по-късно и това в Чехия, където този уикенд предстоят избори, да бъде сформирана работна група между двете страни, която да тушира напрежението между нашата държава и чешката компания и да помогне за решаването на належащите въпроси. Според Павлов, ТЕЦ "Варна" е много важно да продължи да работи. Не само заради България, но и заради стабилността на доставките на ток в целия регион. Централата е особено важна през зимния период, когато потреблението на ел.енергия се увеличава.
Прочети още от в. "Стандарт"