Строежът на 56-километровия тунел Готард е завършен. Така съоръжението е официално най-дългият тунел в света.

На 24 август швейцарските власти обявиха, че по-голямата част от техническата работа по тунела е завършена, предаде вестник TDG. Тестването му ще започне на 1 октомври, а първите пътнически и товарни влакове се очаква да минат през него през юни 2016 година, съобщи Business Insider.

Най-гъсто населеният пояс в Европа, познат като „синия банан", се разпростира от Северна Англия, южно през Холандия, Швейцария, Франция, Германия и достига до Северна Италия. По-голямата част от тази площ, която се населява от приблизително 111 млн. души, е относително равнинна, като изключим всеизвестните Швейцарски Алпи.

Новият тунел е финансиран изцяло от Швейцария, като цената му възлиза на около 10,3 млрд. долара. Когато съоръжението отвори за обслужване на пътници, времето за пътуване между Цюрих, Лугано и Милано ще бъде скъсено с един час. Влаковете ще се движат през тунела със скорост от повече от 240 км/ч. Това е възможно, защото нивото на тунела е почти изцяло гладко през цялата дължина.

От 1999 г. около 2000 служители са се трудили ден и нощ, за да издълбаят 31 милиона тона земя далеч под планините. По трасето има две точки за авариен достъп.

Тунелът е толкова голям, че работниците използват малки сгъваеми колела, за да стигнат от едно място до друго.

Към момента проектът върви по график и няма закъснения в строежа. Тестването на релсите, вентилацията и комуникационните възможности ще започнат през октомври.
Макар пътуващите да оценят значително по-краткото преминаване на участъка, със сигурност ще изпуснат някои възхитителни пейзажи на Алпите.

Тунелът Готард ще бъде открит официално с фестивал през юни 2016 г., като само 1000 от 500 000 посетители на събитието ще се сдобият с билети за първото пътуване.