Изпитващата финансови затруднения австрийска верига BauMax е продала всичките си осем магазина в България на местния инвеститор Haedus. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на компанията. Финансовите параметри на сделката обаче не са известни.

Според информация от българските медии зад дружеството купувач стои българският търговец на килими Carpetmax.

BauMax изпитва сериозни финансови проблеми и тази сделка се очаква да даде глътка въздух на компанията. Австрийците продадоха бизнеса си в Румъния през юли и заяви през април, че смята да затвори седемте си магазина в Турция.

Дружеството, по подобие на други вериги в Европа, продаващи стоки за дома, пострада от слабото търсене заради спада в търсенето и влошаването на икономиките. Тя работи за въвеждането до 2016 г. на план за преструктуриране с помощта на банки кредиторки, сред които Райфайзенбанк, Ерсте груп и Банк Аустрия.

Австрийският магнат Ханс Петер Хазелщайнер се притече на помощ на собственика на BauMax Карлхайнц Есл този месец, като купи колекция от картини, които Есл опитваше напразно да продаде на държавата, за да стабилизира бизнес империята си.

BauMax, която загуби 189 милиона евро през 2013 г., имаше 158 магазина, близо половината от тях в Австрия, а останалите в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния, България и Турция.