„314 лекари чужденци вече печелят у нас", пише в. „24 часа"
"314 лекари от чужбина работят в България в последните години. Първи бяха чехите за инвазивната кардиология, после италианците за пластична хирургия, сега идват турци за онкологични центрове. По моя прогноза лекари от Азербайджан ще дойдат за патоанатоми". Това заяви днес ген. проф. Стоян Тонев, зам.-кмет на София по здравеопазването, на дебата на в. "24 часа" "Лекарите, на които вярваме", организиран с помощта на "Дънди прешъс металс".
Най-примамлива в момента била онкологията, след като здравната каса променила правилата за плащане на химиотерапията. От миналата година лекарствата са с ниски цени, но самата процедура по приложението им е скъпа, обясни ген. Тонев. Турски лекари откриват у нас и детска ортопедия.
Прочети още от в. „24 часа"

"Скъпият ток изстрелва цената на хляба" четем на първа страница във в. "Монитор"
Скъпият ток ще надуе цената на хляба след първи октомври, като увеличението ще се калкулира не само във фурните, но ще започне още от полето заради разходите, които се правят с поскъпналите торове и препарати, каза вчера Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите. Технологията на производство на насъщния е много енергоемка, колкото е по-студен сезонът, толкова повече се увеличава потреблението на еленергия. При по-малките производители разходите ще скочат значително, убедена е тя. Своите
увеличени харчове за производството на брашно
ще отчетат и мелничарите. В този смисъл няма да има просто калкулиране на определен процент на увеличение към крайната цена на един продукт, уточни Кукушева. Въпреки натежалите разходи при някои производители хлябът може да не промени изобщо цената си, ако те са доставчици в търговските вериги. Там цената трудно се променя, а договорите все още са повече от феодални. Когато доставчикът иска да промени цената на своя продукт, търговецът има право в рамките на 6 месеца да обмисля едно такова предложение и в крайна сметка да откаже. В същото време сивият сектор в хлебопроизводството е толкова голям, че реално именно той определя цената на договаряне. Въпреки че националната статистика отчете наскоро намалено потребление на хляб в държавата до 150 грама дневно, истината е съвсем различна, категорична е Кукушева. Българинът яде дневно по 250 г хляб, от който 100 г са направени в сивия сектор.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Фонд ще компенсира бедните за скъпия ток" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Служебният икономически министър Васил Щонов възроди идеята за създаване на фонд за енергийно бедните българи. Вчера той бе в Божурище, където отбеляза завършването на първия етап от икономическата зона. Идеята за енергиен фонд бе лансирана преди няколко години, но до реалното й изпълнение така и не се стигна.

Според Щонов, за да се въведат мерки за подпомагане на социално слабите домакинства след поскъпването на тока трябва да се структурира отделен фонд. Това можело да се случи "ако не от 1 октомври, може би от 1 януари". Все още не е ясно откъде ще дойдат парите за попълването на фонда. Още преди месец от Българската фотоволтаична асоциация обявиха, че няма да си търсят незаконно събраните от ДКЕВР около 100 млн. лв. и искат те да се насочат към такова подпомагане. Парите бяха удържани с т.нар. данък "слънце", който бе отменен от Конституционния съд.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Константин Пенчев: БНБ дължи незабавно решение - оздравяване или фалит на КТБ" е заглавиe от в. "Труд"
- Г-н Пенчев, напрежението около поставената под надзор КТБ ескалира. Вложителите готвят нов протест в понеделник и говорят за гражданска война, а същевременно БНБ обяви, че удължава надзора на банката с още два месеца. Какво трябва да се направи?
- От първия ден на тази драма с КТБ бяхме свидетели на един сценарий. У хората години наред се насаждаше убеждението, че това e една от най-добрите и стабилни банки, а изведнъж им се каза, че тя е несигурна. Така се случи най-естественото - хората започнаха да си теглят парите и КТБ беше поставена под специален надзор.
Тук е първата грешка. БНБ се опита да ни внуши, че този надзор означава само спиране дейността на банката и не предприе никакви други мерки. Специалният надзор е законов инструмент за оздравяване на банката, когато тя има проблеми с ликвидността, т.е. няма достатъчно живи пари. Целта му е този проблем да не ескалира.
Затова имаше идеи, подкрепени от Европейската комисия, че банката трябва лека-полека да започне да отваря врати - вложителите да разполагат с част от влоговете си. Говореше се за до 1000 лв. месечно. Над 100 000 вложители имат до 1000 лв. в КТБ и така техният проблем щеше да се реши напълно. Без мотиви БНБ отказа да направи дори това.
Прочети още от в. "Труд"

"Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Инвестиции и нови пазари. Плюс нови продукти, подобрена дистрибуция, по-високи цени. Това са най-общо факторите, които определят растежа на компаниите през 2013 в традиционната класация на "Капитал" за хранителния бранш. Приходите на топ 30 дружества в сектора растат с над 10%, което поставя бранша сред малкото със силна година. Хроничен проблем за сектора става свитото потребителско търсене, както и спорът трябва ли да се регулират със закон отношенията между производители и търговски вериги. В традиция се превръща и лидерската позиция на "Папас-олио". Дружеството е основано през 1994 г., има заводи, рафинерии и складови бази за масла в Ямбол, Елхово, Балчик. Компанията оглавява класацията на "Капитал" за трета поредна година, макар че през 2013 отчита лек спад на приходите в сравнение с предходната година. "Той е резултат от намалението на цените на суровините на международните пазари с около 30%, както и на експортните цени", обясни Цветелина Пенева, финансов директор на компанията. В същото време дружеството отбелязва ръст в обема на произведената продукция, който става възможен след приключилата през 2013 модернизация на маслодобивния завод в Ямбол. Инвестицията е за над 10 млн. евро. "С нея капацитетът на предприятието за преработка на слънчоглед достига до 1200 тона на денонощие, или около 400 хил. тона на година", коментира Пенева. И уточнява, че "Папас-олио" работи основно с дългосрочни договори за големи компании в Централна и Северна Европа, които купуват както наливни, така и бутилирани масла.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Посегнаха на Ботев", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Безскрупулни апаши посегнаха на Ботев. Наглеците се промъкнали в музея на великия революционер в Калофер и отмъкнали ценни реликви на неговия брат генерал Кирил Ботев.
Бандитите са взели сабя, орден "Св. Александър", настолен часовник, запалка и броеница. Вещите са били изложени във временна експозиция. Те са предоставени на музея от Боян Ботев, правнук на ген. Кирил Ботев. Крадците се промъкнали в къщата музей на поета, като разбили един от прозорците в съседна сграда. В светинята няма жива охрана. СОТ-ът се е задействал, но пристигналият гард решил, че е фалшива тревога. Изчакал в двора алармата да спре да пищи и си тръгнал. Полицията не изключва обирът да е поръчан от колекционер.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Първият инвеститор в новата зона в Божурище ще започне работа до края на месеца", пише в. "Капитал Daily"
Първият инвеститор в новата "Икономическа зона София-Божурище" - германската Behr Hella Thermocontrol, скоро трябва да започне работа. Това стана ясно по време на официалното откриване на първия етап на индустриалната зона. Компанията е производител на климатични и терморегулаторни системи за автомобилната индустрия, а в Божурище ще има завод за проектиране и производство на контролни табла за такива системи. Инвестицията в България е за 42.5 млн. лв., а новите работни места се очаква да бъдат около 350.

"Национална компания Индсутриални зони" е вложила в инфраструктурата на първия етап 7.5 млн. лв. Отделно ние привличаме средства, a инвеститорите, които ще дойдат, ще вложат над 50 млн. лв.", обясни председателят на борда на държавното дружество Валери Андреев.

Строителството на завода е започнало в началото на юли миналата година, като основните сгради вече изглеждат завършени. Официалното пускане на производствените мощности трябва да стане до края на този месец, стана ясно днес.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Все повече българи умишлено не плащат задълженията си", пише в. "Сега"
31% от фирмите в България смятат, че гражданите не плащат задълженията си към тях умишлено или с цел измама. Преди една година този процент е бил едва 10 на сто. Това сочат представени вчера данни на международната компания "ЕОС Матрикс", специализирана във финансовите услуги и управлението на вземания.

Като основна причина за неплащане все пак се откроява безработицата. Тя е посочена от 35% от анкетираните фирми. Временната липса на средства и общата икономическа обстановка са трети и четвърти - съответно с 28 и 27 на сто. Притеснително е, че според фирмите над една четвърт от българите (26%) не могат да плащат заради свръхзадлъжнялост. Сборът на процентите надхвърля 100, защото са давани повече от един отговор.
Прочети още от в. "Сега"

"Продажбите на нови коли у нас скочиха с 10 на сто", четем във в. "Монитор"
За периода януари-август 2014 г. в България са били продадени 13 583 нови автомобила, което е ръст с 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Тогава у нас са били продадени 12 340 нови коли, сочат последни данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители за тенденциите в продажбата на нови коли в ЕС, цитирани от БТА.
За август тази година у нас са били изтъргувани 1689 нови автомобила
което в сравнение с миналия август е лек спад с 0,8 на сто, когато у нас са били продадени 1702 нови коли.
На месечна база най-висок ръст в продажбата на нови автомобили е отчетен в Португалия - 26 процента, в Словакия - 23,7, и в Чехия - 20,2 на сто. Най-голям спад в продажбата на нови возила за август е регистриран в Австрия - минус 8,4 на сто, Хърватия - минус 5 на сто, и Белгия - минус 4 на сто.
За първите осем месеца на годината най-висок ръст в продажбата на нови автомобили е регистриран отново в Португалия - 35,7 на сто (97 699 продадени нови коли), в Ирландия - 30 на сто, Хърватия - 27 на сто, Румъния - плюс 26 на сто, и т.н.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Работодателите предупреждават: Неадекватно е минималната заплата да стане 400 лева", пише в. „24 часа"
Вредите от минималните осигурителни доходи са повече от ползите. След като системата се запазва, следва да се усъвършенства, защото тя даде много дефекти. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
По думите му разликите между заплатите в отделните области са значителни, а минималните осигурителни прагове са едни и същи. "Това натоварва малкия и среден бизнес и увеличава дяла на сивия сектор", посочи Велев.
От Асоциацията предлагат да се договорят минимални осигурителни прагове, които да важат за регионите със средни доходи, а ставките да се вдигат с 10% за регионите с високи доходи и да се намалят с толкова за регионите с ниски доходи.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Орязват парите от ЕС за жп проекти", пише в. "Стандарт"
Средствата за изграждане на жп проекти, които трябва да бъдат финансирани по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ), са драстично орязани. За това алармира инж. Илия Илиев, член на УС на Българска асоциация на консултантските фирми по жп строителство.
Средствата за жп проекти, заложени в последния вариант на ОПТТИ, заедно със съфинансирането от бюджета, са 514 млн. евро, а за пътища - 1,541 млрд. евро, заяви Илиев. Другият проблем е, че съфинансирането за жп проектите от бюджета се увеличава от 15% на 20%, а за пътните - от 15% на 50%, посочи Илиев. Така съфинансирането на пътната ос от хазната нараства 3 пъти - от 284 млн. на 945 млн. евро. Това прави съотношението между жп и пътни проекти 1:3, което драстично противоречи на политиката на ЕК то да е "минимум 50/50", каза Илиев. Основният проблем е, че средствата за жп проекти се режат без ясни мотиви, посочи Илиев.
Прочети още от в. "Стандарт"