Българската народна банка (БНБ) поръча отпечатването на 60 млн. броя банкноти от по 10, 20 и 50 лева, стана ясно от съобщение в регистъра за обществените поръчки.

От обявата не става ясно каква е стойността на купюрите, които ще се завъртят в печатницата. Ако парите са само десетолевки, сумата ще е 600 млн. лв., в 20-левови банкноти ще е 1,2 млрд. лв., а в 50 - 3 млрд. лв.

Причината е банковата криза от края на юни и началото на юли, при която от Корпоративна търговска банка (КТБ) и от Първа инвестиционна банка (ПИБ) бяха изтеглени милиони, което предизвика намаляване на наличните резерви в системата.

„Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за наличнопаричното обращение в България", аргументират се от банката.

От там посочват още, че напрежението в банковата система съвпада и със значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон.

Отпечатването ще извърши френската фирма „Обертюр Фюдисиер" АД. Към момента то е единственото дружество у нас, което разполага с производствения капацитет, опита и служителите за отпечатването на български банкноти. Периода на поръчката е 4 години.