След като председателят на ВАС Георги Колев беше заявил, че решение по случая ще излезе в петък (27 март), днес (30 март) на сайта на ВАС беше публикувано решението на съда по повод на жалбите на "Бромак", основен акционер в КТБ.

Съдът оставя без уважение всички претенции на "Бромак". Искането за отвод на целия съдебен състав - Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев - съдът определя като неоснователни.ВАС отказва и по искането за насрочване на открито заседание.

Припомняме, адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на целия петчленен състав на Върховния административен съд по делото за отнемане на лиценза на банката.

Основанията на Бромак ЕООД за отвода са липса и спрямо тях на субективния и обективен критерии за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ВАС отхвърли и искането на жалбоподателя за назначаване на особен представител на КТБ, както и особеното искане на "Бромак" за прекратяване на производството по настоящето дело.

ВАС отхвърля и всички искания на акционерите в затворилата КТБ "Бромак", "Бългериан акузишън къмпани", отстраненият от длъжност и обвиняем изпълнителен директор Орлин Русев и Вера Ахундова. Четиримата настояват петчленният състав да отмени определението на тричленката от 13 януари 2015 г., която с два на един гласа реши, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ.

Определението не подлежи на обжалване.