Европейските фондови пазари днес се понижават под натиска на акциите на производителите на скъпи алкохолни напитки.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,18 процента, а индексът на „сините чипове" Euro STOXX 50 - на 0,27 процента. Немският индекс DAX загуби 0,11 процента, британският FTSE 100 - 0,21 процента, а френският CAC-40 - 0,01 процента, съобщава Reuters.

Котировките на Remy Cointreau спаднаха с 3,4 процента след предупреждението от компанията, че годишната оперативната печалба за годината се е понижила с 40 на сто. Продажбите на коняк са през последното тримесечие на м.г. са се съкратили с 32 процента, след като правителството в Пекин обяви война на разходите за стоките на разкоша. Акциите на Diageo също се понижиха с 3,4 процента поради сходни причини.
Индексът на производителите на хранителни продукти и напитки загуби от стойността си 1,2 процента.

Книжата на германската софтуерна компания SAP поевтиняха с 3,2 процента след като тя предупреди за негативното влияние на скъпото евро върху финансовите й показатели.

Силното евро действа на експортните пазари, което създава сериозни проблеми на европейските компании. Това не би било толкова важно, ако се наблюдаваше по-значителен ръст на развиващите се пазари, отбелязват анализаторите.

От отчелите за първото тримесечие европейски компании 60 на сто не оправдаха прогнозите на наблюдателите, отбелязва агенцията.