Резултатите от референдума в неделя бяха очаквани. Това каза в ефира на Радио „Фокус" Иван Хиновски, енергиен експерт, председател на Български енергиен форум.

Той обясни, че причината е, че като цяло хората, които подкрепят ядрената енергетика, не само у нас , са между 10 и 15%. Такава е практиката не само у нас, а и в другите страни, които проведоха такъв референдум, казва експертът.

Според него, хората са разбрали, че новата централа не е опция за страната ни. Пробладаващо, коментарите бяха чисто политически, каза още Хиновски. „Бяха лансирани фалшиви тези, че АЕЦ „Белене" ще открие много нови работни места и че токът ще бъде много евтин.

Всички независими финансови анализатори и консултанти доказаха, че цената е 10 евро цента и това не може да бъде различно, защото двата блока в Козлодуй са построени за близо един милиард долара.

Никой не обяснява на гражданите, че евтината електроенергия от АЕЦ „Козлодуй" е в резултат на това, че това е един блок построен при съвсем други икономически узловия", каза още екпертът.

Според Хиновски, резултатът показва, че здравият разум е надделял и това е сред причините, които накараха хората да не отидат до урните в неделя.

Забавянето на административните актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, е фатално,  защото без тях няма либерализация на пазара, твърди Иван Хиновски.

По думите му, след приемането на промените в наредбите, българският потребител и българските фирми ще имат право да избират доставчик на електроенергия и природен газ от всички възможни търговци, които са регистрирани на пазара. „Между всички търговци и доставчици на електроенергия ще има равен пазар. Те ще бъдат принудени да си оптимизират цените на толкова по-ниски нива, за да привличат повече клиенти.

Това важи, както за индустрията, така и за бита", каза още енергийният експерт,  уточнявайки, че ЕС не може да поиска синхронизация на цените на тока и не може да се намесва в ценовото регулиране на пазара. Иван Хиновски бе категоричен, че всички тези нормативни актове гарантират обективни цени и право на избор.