През кампания 2014 общо 94 064 земеделски стопани декларираха участие по Схема за преразпределително плащане (ПРП), съобщават от земеделското министерство. За да не се допусне изкуствено създаване на условия за получаване на преразпределително плащане, Държавен фонд „Земеделие" е извършил допълнителни проверки по отношение на кандидатите по схемата, пише fermera.bg.

Правят се допълнителни проверки за наличие на физически лица, управители на няколко различни юридически лица през кампания 2014; наличие на лица, пълномощници на повече от един кандидат за кампания 2014; географска проверка на площите на всички кандидати, които през предходни кампании са декларирали над 30 ха по СЕПП, а през 2014 са заявили под 30 ха или не са подавали заявления; проверка за съвпадение на банковите сметки, посочени в заявленията за подпомагане.

В резултат на допълнителните проверки е станало ясно, че над 170 кандидати за подпомагане по Схемата за преразпределително плащане за 2014 г., са разделили стопанствата си след 18 октомври 2011 г. и отговарят на горепосочените критерии за проверка. ДФЗ- Разплащателна агенцията извършва отделни проверки относно наличните правни основания за ползване на заявените за подпомагане от тези кандидати земеделски площи.

Земеделските стопани, за които е установено, че са извършили разделяне на стопанствата с цел да се облагодетелстват от преразпеделителното плащане, съгласно разпоредбите на европейското законодателство, няма да получат подпомагане по схемата. Кандидатите за преразпределително плащане няма да получават подпомагане по схемата докато не отстранят изкуствено създадените условия за получаване на средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Окончателните резултати от извършените проверки ще бъдат готови преди да стартират оторизациите по схемата за преразпределителното плащане за кампания 2014, съобщават от агроминистерството.