в. Сега: Данъчните престъпления са станали абсолютен хит

Данъчните, митническите и престъпленията във финансово-кредитната система са основните прояви на организираните банди у нас. Институциите не успяват да организират ефективна съпротива срещу тази престъпност, като причината за тяхната безпомощност са постоянните законодателни и кадрови промени. Това става ясно от отчета на МВР за първите шест месеца на 2014 г.

"Продължаващите реформи в сектора за сигурност и в областта на контрола по спазване на фискалната дисциплина все още затрудняват интегритета между отделните държавни органи за решително и ефективно противодействие", пише в отчета. От него става ясно още, че данъчните престъпления не са най-масовите, но за сметка на това са най-приоритетни за организираната престъпност вероятно защото от тях печалбата е най-голяма. Едва 10% от всички 56 918 престъпления са квалифицирани като "икономически", но "основните проявления на организираната престъпност са в сферите на престъпленията с пряко отражение върху фиска - данъчни, митнически и във финансово-кредитната система".

Още по темата във в. Сега

в. Труд: Виждаме големи възможности в България, обяви шефът на "Уестингхаус"

"Във фазата, в която се намираме в момента, ние постигнахме споразумение за цената при определени условия. Някои от тези условия са намиране на финансиране, лицензиране на реактора". Това заяви Дани Родерик, изпълнителен директор на американската корпорация "Уестингхаус", която ще изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", пред БГНЕС.
"Едно нещо е обърквало българите, този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави, ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, ние свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили", каза изпълнителният директор на американската корпорация.
"На всяка фаза от проекта ние елиминираме рисковете, така че да няма изненади в проекта. Ние поръчваме оборудването на много късен етап от проекта, когато разберем, че финансирането и всичко останало в проекта е готово", обясни той.

Още по темата във в. Труд

в. 24 часа: Очакват 115 000 фермери да вземат по 1250 евро субсидия

Около 48 000 земеделски производители, които сега получават преки плащания, се очаква да имат интерес да се пренасочат към бъдещата субсидия от 1250 евро за малки стопани. Свалянето на прага за подпомагане от 10 на 5 дка пък ще доведе до още 67 000 бенефициенти. Така общо 115 хил. фермери се очаква да вземат по 1250 евро при облекчени условия, стана ясно вчера на обсъждане на концепцията за преките плащания 2015-2020 г.

Днес тя трябва да бъде приета от Министерския съвет, за да може да се изпрати в Брюксел до крайния срок, който е 31 юли. Именно схемата за малки стопани скара браншовите организации и министерството на земеделието.

Още по темата във в. 24 часа

в. Стандарт: Затварят в петък изходите на София

От 15 ч в петък, 1 август, всички изходи на София ще бъдат затворени. Това обяви за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Причината за протеста на превозвачите е заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 22 юли, която налага нови ограничения за движението на камиони над 12 тона, обясни Лалов. В новата заповед пътищата с наложени ограничения за движение на тежките камионите и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа са увеличени от 5 първокласни и един второкласен на 12 първокласни и 5 второкласни, като към тях вече са добавени и всички автомагистрали.

В новите ограничения влизат второкласните пътища Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Дебелец - Гурково, Добрич - граница с Румъния и Околовръстен път София, както и много първокласни участъци

Още по темата във в. Стандарт


в. Капитал: "Хювефарма" се връща изцяло във фамилията Домусчиеви

След четиригодишно партньорство с международен финансов инвеститор скоро "Хюверфарма" на Кирил и Георги Домусчиеви отново ще е изцяло тяхна собственост. Компанията се готви да изтегли синдикиран заем от 275 млн. евро, с който Домусчиеви да изкупят дела от 36.6% на американския си инвеститор - преди Citi Venture Capital International (CVCI), сега The Rohatyn Group. Това ще е един от най-големите корпоративни кредити, теглени от българска компания.

"Хювефарма" е българска фармацевтична компания, специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Тя има четири производствени мощности - три в България в градовете Пещера, Разград и Ботевград и една в САЩ в Сейнт Луис, Мисури. Продава продуктите си по цял свят.

Още по темата във в. Капитал

в. Преса: Казват догодина цените на тока от 7-ми блок

Американската компания „Уестингхаус" направи последен опит да постигне с това българско правителство споразумение за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" с реактор АР 1000.

Президентът на „Уестингхаус" Дани Родерик изненадващо пристигна в София. В 15,30 ч. той е имал среща с премиера в оставка Пламен Орешарски. „Кабинетът подкрепя проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата", казал Орешарски, съобщи правителствената пресслужба след разговора. Премиерът изразил одобрение за извършената дейност до този момент и подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. „Убеден съм, че проектът е добър", добавил той.

„Оценявам подкрепата, която сме получили досега", заявил Дани Родерик. Той изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и изтъкнал ползите от него. Отбелязал и опасенията си от забавяне на проекта, като изразил желание работата по него да продължи.

Още по темата във в. Преса