Авария доведе до прекъсването на електрозахранването в голяма част от Турция. В момента е прекъснато захранването в столица Анкара, в Истанбул и в други 25 големи градове на страната като Измир, Анталия и Адана, съобщи британския в. Independent.

По-късно пред медии премиерът на страната Ахмет Давутоглу заяви, че причината може да е терористична атака.  Той посочи, че на някои места вече е въстановено захранването

От спирането на тока в момента най-потърпевши са железопътния и въздушния транспорт. Без захранване са метрото, трамваите и светофарите в мегаполиса Истанбул, което доведе до невиждани задръствания и проблеми за хората, пише 3е-news.

Това е най-голямата авария в страната от 15 години насам, информира в. „Хюриет". Разследва се и възможността аварията да е причинена от терористи. Спирането на тока е потвърдено в 23 провинции, съобщи и агенция „Анадолу". По данни на телевизия NTV обаче аварията е засегнала цели 40 области.

Все още няма официален коментар от енергийното министерство на станата, както и от доставчика TEIAS.

Прекъсването на захранването е започнало около 10:36 ч. Единайсет от общо 16 радари на гражданската авиацията са в неизправност, предаде турското ръководство на въздушния контрол. Полетите от и за Анкара са преустановени.

Премиерът Ахмет Давутоглу твърди, че всички версии за аварията се разследват, „включително възможноста за терористично нападение".

За момента няма информация България или Гърция да предоставят аварийно електроенергия на Турция. На интернет страницата на българския системен оператор ЕСО също по нищо не личи да има проблеми с износа на ток за югоизточната ни съседка.