Руснаци са започнали да се заселват в периферните райони на столицата, в полите на Витоша, пише "Телеграф", като цитира брокери и адвокати, занимаващи се със сделките. В последните две години руските граждани се оказват едни от най-активните купувачи в района. След санкциите на Европейския съюз срещу родината им и срива на рублата интересът им не само не е стихнал, но се е и засилил. Причината е, че виждали у нас спасение за спестяванията си, като ги вложат в нещо материално.

Руски медии още през лятото съобщиха за тенденцията все по-често при закупуване на недвижими имоти в чужбина руснаците да избират България. За тях става все по-привлекателно и правенето на бизнес там и затова те купуват недвижими имоти в България и се преместват там заедно със семействата си, написа преди време сайтът Tatre.ru.

Преди няколко години руснаците концентрираха вниманието си единствено върху големите градове в България - Варна и Бургас и се стремяха да откриват свои компании там, но сега те „завоюват" и малките градчета, сред които Балчик, Кранево и други. Така например в Поморие живеят постоянно близо 4 000 руски граждани.

Първото, с което руснаците асоциират България, е морето, припомня сайтът. Съвременната тенденция обаче показва, че в момента все повече руснаци обсъждат варианта за постоянно местожителство в България, се казваше още в публикацията.