"Социалното министерство ще плаща милиони на чиновници за кухи проекти" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Близо 45 млн. евро от новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" отиват за дейности, които са по принцип част от задълженията на администрацията.
На фона на драстични проблеми на пазара на труда и лобиране до последно за по-висок бюджет за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" социалното министерство се кани да плати милиони левове за кухи проекти на администрацията. Някои процедури вече са открити. От обявленията става ясно, че администрацията ще получи милиони за изпълнение на дейности, които са част от задълженията й. Най-ниската стойност на обявените до момента проекти е за 1 999 980 лв., като срещу тази сума ще се пише анализ за оценка на законодателството за интеграцията на малцинствата с фокус ромите и ще се изготви система за мониторинг.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Гергов опитва да завземе още от Пловдивския панаир", пише в. "Капитал Daily"
Преди осем години и половина Георги Гергов получи без пари и без състезание половината от капитала на Пловдивския панаир. Сега контролирано от него дружество ще опита да увеличи участието си в изложението и съответно да стопи държавния дял. Точно преди Агенцията за приватизация да пусне пакета за продажба.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Нещо жълто шашна софиянци" е заглавиe от в. "Труд"
Две мистерии - жълти петна по земята и странна миризма във въздуха, озадачиха жителите на София. Вчера сутринта по терасите на кооперации и уличните платна в центъра и източните квартали се появиха жълти петна. Причината вероятно е във въздушни маси, дошли от Африка, обяви синоптикът Петър Янков от ТВ МЕТ. По данни на Гражданската защита няма завишена радиоактивност, а от екоминистерството съобщиха, че са взели проби от праха. Резултатите ще излязат днес. Втората версия е, че петната са причинени от цъфтежа на дърветата.
Прочети още от в. "Труд"

„Швейцария пуска в интернет българи с тайни сметки", пише в. „24 часа"
Част от имената на българи, които имат сметки в банки в Швейцария, може да бъде оповестени публично, стана ясно днес. Швейцарските данъчни служби започнаха да обявяват в интернет имената на чужденци със сметки. Ще се дават данни за трите имена, дата на раждане и последен известен адрес. Първите имена се появиха днес и сред тях е правнукът на Бисмарк - Франциско Жозе Ортиз. В списъците фигурират имена на хора и фирми от Германия, Холандия, Чехия, Полша, Индия, Русия и само с инициали хора от САЩ.
Швейцарските данъчни се решили на публичността, след като били затрупани от жалби от различни държави с искане да падне банковата тайна за хора, които се разследват за данъчни измами. Поради това ще бъдат обявявани имената само на такива хора, при това, ако властите не са успели да ги открият. Швейцария се оправда, че разследваните имали право да знаят, че срещу тях се готвят юридически мерки.
Прочети още от в. „24 часа"

"С 2000 произведения стартира Квадрат 500" четем на първа страница във в. "Монитор"
Бърз курс върху история на изкуството направи акад. Светлин Русев, който заедно с шефа на новия музей Квадрат 500 Слава Иванова, лично разведоха журналистите в изтощителна едночасова обиколка из четирите етажа на сградата. Вчера вратите на новата галерия бяха отворени само за медиите, които видяха резултата от ударния 4- месечен труд на екипа от специалисти, оглавяван от акад. Русев. Резултатът е повече от впечатляващ - двете крила - на старата сграда на МЕИ и на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), заедно с вътрешния двор със скулптури, са прекрасно ремонтирани и преустроени (по проект на архитект Янко Апостолов), а експозицията е подредена на световно ниво. С подобен музей България може да се гордее и става напълно съизмерима с най-известните музеи в света.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Моника Маковей: Промяната на закони бави битката с корупцията", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
"Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят." И още: "За да се справите с корупцията, е нужен един силен политик, който да иска такава промяна". Това бяха посланията, които бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей отправи по време на дискусията "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", в която участва по покана на организаторите от "Инициатива Правосъдие за всеки". Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Тя беше министър в периода 2004 - 2007 г. Реформите й доведоха за създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния, която вече подведе под отговорност редица високопоставени румънски политици и функционери.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Най-трудно се влиза немски с математика", пише в. "Стандарт"
Изпитите за гимназия вече отминаха, на 3 юни се очаква да излязат резултатите на учениците от седми клас. Родителските вълнения около това къде да кандидатства детето обаче тепърва започват. Много проблеми възникват именно при подреждането на желанията на децата, когато подават документите си за гимназия. Заради грешно изброени гимназия може да се окаже, че детето е прието в училище, което не предпочита, въпреки че балът е можел да му стигне и за по-желано място. Или дори - че въобще не е прието, въпреки че резултатите му от изпита са добри.

Дори и оценките на детето ви от тестовете по български език и математика да са високи, не пишете само едно или две желания, когато подавате документи за кандидатстване, съветват просветни специалисти. Ако пък оценките му се движат около четворка, добре е да изредите поне 15 - 20 желания, за да има шанс ученикът да се класира. Често родителите съпоставят баловете от предишни години с резултатите на детето си, но първите винаги могат да претърпят промени.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Закон за защита или за съсипване на конкуренцията?", пише в. "Сега"
С популисткия мотив да се защитят родните производители всъщност се предлага свръхрегулация.
Позабравените в последните месеци поправки в Закона за защита на конкуренцията отново са на дневен ред и скоро предстои пореден сблъсък на коренно противоположни мнения и аргументи. Това би трябвало да стане съвсем скоро, защото вече изтече удълженият триседмичен срок, който депутатите си дадоха за нови предложения. След като отлежаваха няколко месеца и не бяха одобрени от водещите комисии, поправките изненадващо бяха внесени от БСП в пленарна зала и още по-изненадващо бяха одобрени на първо четене на 30 април. При това в най-острия си вариант. Той е на път да въведе свръхрегулация в един от най-конкурентните сектори - търговията на дребно, но би дал права на Комисията за защита на конкуренцията да се меси и в други, чисто търговски отношения.
Прочети още от в. "Сега"

"Американските тецове изхарчили 108,7 млн. лв. незаконно" пише в. „Труд"
Американските централи AES "Гълъбово" и "Контурглобал Марица изток 3" са изхарчили незаконно над 108,7 млн. лева, показват проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция, с докладите от които „Труд" разполага.
По закон двете централи са длъжни да прилагат изискванията на Закона за общствените поръчки, защото са доставчик на електроенергия.
Проверката на инспекторите обаче е показала, че „Контурглобал" не е обявил 4 поръчки на стойност 4,1 млн. лева, а AES - 113 поръчки за 104,78 млн. лв. Проверкит са напревени по искане на Министерството на енергетиката и включват периода от началото на 2013 г. до края на 2014 г.
Прочети още от в. „Труд"

"БАН: 1,4% ръст на българската икономика през 2015 г.", четем във в. "Монитор"
Ръст от 1,4% на българската икономика през 2015 г. се предвижда в годишния доклад на Ин¬¬ститута за икономически изследвания при БАН. В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж, който да достигне нива от 2,1% и 2,5% през 2016 и 2017 г. Прогнозата се основава на очакванията за ускорен износ в еврозоната, на нарастване на вътрешното потребление и на приноса на еврофондовете. Очаква се също така инвестициите и износът да запазят темповете на растеж, а инфлацията да остане отрицателна.
Продължава неблагоприятната тенденция на много нисък растеж от 1 - 2%, каза проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН.
Глобалните и регионални тенденции не оправдаха очакванията за възстановяване на растежа през 2014 г. Част от причините бяха политическа и икономическа нестабилност, което повлия върху международните цени, които не успяха да регистрират растеж през последните 2 г. В опит да се преодолеят някои нестабилности в глобален мащаб и заради дефлационната опасност в ЕС бяха проведени редица политики, някои от които агресивни - като опитите на ЕЦБ за количествени улеснения, заяви Иглика Васи¬лева от БАН.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Милена Драгийска: Промени в закон вдигат цените във веригите", пише в. „24 часа"
Не е вярно, че търговските вериги не публикуват отчетите си, казва главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска-Денчева
- Г-жо Драгийска, парламентът прие на първо четене промени в закона за защита на конкуренцията, които въвеждат регулации на търговските вериги. Как ще ги коментирате?
- Предложените регулации, внесени без актуална оценка на въздействието, ще засегнат най-уязвимите групи от населението. Икономическата теория и практиката в други страни показват, че такива държавни интервенции предизвикват покачване на цените.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"ЕС едва ли ще остави Гърция да фалира", пише в. "Стандарт"
Вероятен фалит на Гърция до броени дни прогнозира бившият министър на финансите Симеон Дянков. Това ще е удар по Еврокомисията, което ще доведе до обезценяване на еврото, което много скоро ще стигне паритет с долара. Затова е добре българите да държат спестяванията си в долари през следващите година-две, каза Дянков в интервю за "Стандарт". Потърсихме мнения по темата от икономиста проф. д-р Боян Дуранкев и от финансиста Андрей Пръмов.
При масово обръщане на спестяванията в една валута има риск тя да се надцени, казва проф. д-р Боян Дуранкев
Неизбежна е само Божията волята. Така че що се отнася до прогнозата на Симеон Дянков за фалит на Гърция, в случая е по-добре да се подхожда с умерен реализъм, отколкото с краен песимизъм. Ако Гърция фалира или изпитва затруднения с изплащането на своите дългове, това подсказва, че има слабости в механизма на функциониране на ЕС, а не само в самата страна. Затова дори с риск от забавяне на дължимите плащания от страна на Гърция може да се мисли, че е по-възможно тя да бъде подпомогната в разрешаването на проблемите си от ЕС и самият той ще предложи механизми за превенция на всички държави, които изпадат в подобно състояние. Очевидно е, че не само Гърция е имала проблеми и слабости в управлението на своите финанси, а и банките, които са давали кредити, и от които е купувала държавата, не са правили добре своите сметки. Така че солидарността е за предпочитане пред гибелта на една от страните от ЕС, макар и финансова гибел.
Прочети още от в. "Стандарт"