Американският технологичен гигант Intel е изправен пред най-голямата покупка в историята си. Според източник от компанията тя води преговори за придобиването на по-малкия си конкурент Altera, съобщава агенция Ройтерс.

По предварителни данни бизнесът на Altera се оценява на 10 млрд. долара, което ще направи покупката по-голяма дори от придобиването на антивирусната компания McAfee за 7.7 млрд. долара през 2011 година.

Пазарът веднага реагира на плановете на компанията. След като американското издание Wall Street Journal съобщи за намеренията на Intel, акциите на Altera скочиха с 28 процента. Така след края на търговията в четвъртък дружеството приключи при обща пазарна оценка от 10.4 млрд. долара, докато 24 часа по-късно вече струваше повече от 13 млрд. долара.

Според експерта Тимъти Аркури от финансовия консултант Cowen & Co Altera пасва добре в стратегията на Intel и ще помогне на компанията да разшири портфолиото си. Две трети от оборота на дружеството идва от телекомуникационния отрасъл, особено от обслужването на военни и въздушния транспорт.