Да не се налага да работите след 30-годишна възраст вероятно ви се струва колкото страхотно, толкова и постижимо само в мечтите. Следният пример обаче показва, че да успееш да събереш достатъчно средства, така че да си подсигуриш спокоен живот чак до старини и то на доста приличен стандарт е напълно реалистично.

След 10 години работа като софтуерни инженери, Питър Адъни и жена му Сими събрали достатъчно пари, за да се пенсионират комфортно и без дългове. Те спрели да работят през 2005 г., точно преди 31-вия рожден ден на Питър, пише изданието Business Insider.

„Не го постигнахме чрез късмет или невероятни умения, а просто като водехме начин на живот, който беше около 50% по-малко скъп от този на повечето ни връстници, и инвестирахме остатъка в много скучни и консервативни индексни фондове на Vanguard, както и в една-две къщи под наем", подчерта той в епизод от поредицата "So Money".

Питър Адъни измислил нещо и започнал да споделя съвети и стратегии в личния си блог. Но колко от заплатите на Питър и жена му, които възлизали на общо 134 000 долара, отивали за спестявания?

„Събирах около две трети от заплащането", обясни той.

Макар и това да изглежда като ужасно голяма сума, Адъни твърди, че е повече от възможно и съветва другите да отделят 50% от всяка своя месечна заплата за спестявания.
Според него, всичко опира до харченето. „Повечето хора харчат много повече, отколкото могат да си позволят, докато си мислят, че могат да си го позволят", уточни Питър Адъни.
Една от основните области, за които се пилеят много пари, са автомобилите.

Адъни смята, че много хора на неговата възраст или с подобни доходи имат по няколко чисто нови коли, които изплащат. „Дори не им хрумва, че можеш да си купиш кола с пари, които всъщност имаш, и правят това десетилетия наред.

Такива неща могат да издухат няколко стотици хиляди долара в течение на едва 30-40 години. Ако оптимизирате всички сфери от живота си, така че да не пилеете толкова много, можете да съкратите разходите си наполовина или дори със 75 на сто", добави Питър Адъни.

Той смята още, че средностатистическото семейство от средната класа и особено с по-висок от средния доход пилее адски много пари, без дори да го осъзнава.

Днес Питър и Сими Адъни живеят комфортно със сина си в Колорадо с около 25 000 долара на година.