Пекин ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г., предадоха световните агенции. Градът ще е първият в историята, който домакинства и лятно, и зимно издание на игрите, въпреки че ще разчита на изкуствен сняг.

Китайският град имаше само един съперник - Алмати в Казахстан. Пекин спечели 44 от гласовете на журито, а за конкурента му гласуваха 40 членове на Международния олимпийски комитет.

Пекин беше домакин на Летните олимпийски игри преди само 7 години - през 2008 г., но комитетът счете, че е по-подходящо място за провеждане от казахстанския град Алмати в Централна Азия.

Столицата Пекин се намира в Североизточен Китай и е на 44 м надморска височина.
Концепцията на игрите предвижда план от три зони. Конкурсите на закрито ще се състоят в Пекин, а тези на открито - в Джандзякоу (на 160 км от Пекин) и в Янкинг (на 90 км от Пекин).

Олимпиадата ще се проведе между 4 и 20 февруари 2022 г. Броят на съоръженията е 19, като 9 от тях предстои тепърва да се построят.

Предимствата на Пекин се състоят в предишния опит в олимпийските игри и финансовата стабилност на Китай.

Голям недостатък е минималният годишен снеговалеж в Джандзякоу и Янкинг. Това означава, че ще трябва да се разчита изцяло на изкуствен сняг. Друго неудобство е разстоянието между Пекин и планинските писти. Въздухът също е доста замърсен.

Според информация на Wall Street Journal, общият бюджет на Пекин за домакинството е 3,9 млрд. долара, от които 1,98 млрд. долара за дейности, а останалите 1,92 млрд. долара за инфраструктура. В бюджета обаче не е включена нова над 170-километрова високоскоростна ЖП линия, която да свърже Пекин и планинските участъци.

Правителствената новинарска агенция Xinhua обяви, че игрите биха вкарали 50 милиарда долара инвестиции - най-вече за Джандзякоу и околностите му.

С победата на домакинството китайската столица ще получи над 800 милиона долара за оперативни разходи, добави вестник „Труд".