Венецуела се подготвя да издаде банкноти с по-висока стойност следващата година, тъй като високата инфлация намалява стойността на банкнотата от 100 боливара до едва 14 цента на „черния пазар".

Новите банкноти от 500 и вероятно 1000 боливара се очаква да бъдат пуснати след изборите за конгрес на 6 декември, заяви висш държавен чиновник, цитиран от Bloomberg.

На много венецуелци им се налага да носят пачки с пари в брой в чанти вместо в портфейлите си, тъй като покачващата се инфлация и понижаващата се валута повишават броя на банкнотите, необходими за ежедневни разходи.

Предвижда се тази ситуация дори да се влошава. Инфлацията, която вече е най-бързата в света, може да приключи годината на 150 процента, посочи служебното лице.

Държавата не планира да промени тристепенната си система на обменни валутни курсове в краткосрочен план. Правителството работи по планове за повишаване на приходите, като развива минни и нефохимически проекти и като намали зависимостта си от петрола.

Кабинетът дори може да обмисли да продаде или размени резерви от злато, ако се наложи.

В момента един долар струва 725 боливара на черния пазар, до който опират венецуелците, когато не могат да получат одобрение от правителството за купуване на чуждестранна валута в трите официални валутни курсове от 6.3, 12.8 и 200.